Ugrás a tartalomra
Gólya
Illusztráció: Pixabay

Veszélyes vándorlás

2019-10-16
19:58
2019-10-16
20:10
Forrás
hirado.hu
Veszélyes vándorlás néven folytatódik a madarak védelmét szolgáló nemzetközi kampány, amelyben Szerbia és Magyarország is részt vesz.

Az akcióhoz közel egy tucat állam csatlakozott. A kampány a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács kezdeményezésére kezdődött, a vonuló madarakra leselkedő emberi eredetű veszélyeztető tényezőkre hívja fel a figyelmet.

Fürj

Minden évben nagyjából 25 millió madár pusztul el Európában az illegális madármészárlások következtében. Nem elég, hogy a kedvelt és védelmet élvező madárfajokat sem kíméli az élőhelyek eltűnése és a klímaváltozás, állománycsökkenésükhöz még a válogatás nélküli lelövés, csapdázás vagy a megmérgezés is hozzájárul.

Parlagi sas

A nemzetközi kezdeményezés a veszélyeket hét madárfajon keresztül mutatja be. Az úgynevezett hős hetes csapatban parlagi sas, darázsölyv, dögkeselyű, fürj, vadgerle, barátposzáta és a fehér gólya szerepel. A fehér gólya különösen kiemelt faj a Veszélyes vándorlás programban, ez a madár ugyanis talán a leginkább veszélyeztetett.

madarak
védelem
veszélyes vándorlás
Magyarország
Nemzetközi Madárvédelmi Tanács

Most

17:51

Szlovéniában nincs járvány

Szlovéniában harmadik napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet, és ötödik napja senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.