Ugrás a tartalomra
Pixabay/StockSnap

Veszélyeztetett kis cápákat telepítettek vissza Thaiföldön

2021.06.12
08:21
Forrás
elobolygonk.hu
A két-három hónapos cápákat egy számukra telepített mesterséges korallzátonynál engedték ki a búvárok a kosarakból mintegy 18 méter mélyen.

Negyven hosszúfarkú szőnyegcápakölyköt telepítettek fajmegőrző szakemberek múlt héten a Thai-öböl mélyére, segítendő a veszélyeztetett faj megmentését. A tengerek mélyén élő kicsiny, lassan mozgó, csíkos testű ragadozónak igen hosszú farka van, ezért is kapta a nevét. Az elmúlt években sorolták a mérsékelten fenyegetett fajok közé a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján, mivel az állat igen népszerűvé vált a halakat gyűjtők és az egzotikus ételeket kedvelők körében.

A Thai-öbölben és Délkelet-Ázsia, Japán és Észak-Ausztrália térségében élő hosszúfarkú szőnyegcápák a legkisebb tengeri ragadozók közé tartoznak, maximum 1,2 méteresre nőnek, és az emberre egyáltalán nem veszélyesek. A kutatók nem a ragadozók által fenyegetett tengeri környezetben, hanem a szárazföldön lévő Panida BuaLangka kutatóintézet akváriumában segítik a tojások költését és a kicsinyek kikelését. Programjukban eddig már több mint 200 cápakölyköt engedhettek ki a Thai-öböl mélyén.

természetvédelem
cápa
szőnyegcápa
Thaiföld

Most

16:46, Frissítve: 17:52

Szinte minden marad a régiben

A szerbiai válságstáb döntött: nem kezdődik korábban a téli szünet, nem terjesztik ki a védettségi igazolások használatát, csak a dél-afrikai államokból érkezők beutazását korlátozzák az új koronavírus-variáns miatt.

Népszerű