Ugrás a tartalomra

A világ óceánjainak harminc százaléka védelem alá kerülhet

2023.03.07
12:27
Forrás
MTI
Az ENSZ tagállamai maratoni, negyvenórás ülés után megállapodtak a nyílt tengerek élővilágának védelmét célzó első nemzetközi biodiverzitási egyezmény szövegéről – közölték a tárgyalócsoportok New Yorkban.

A tárgyalások elsődleges célja az volt, hogy a jövőben a világ óceánjainak legalább harminc százaléka védelem alá kerüljön. A megállapodás értelmében eljárásokat kell kidolgozni a gazdasági projektek, expedíciók és egyéb, a tengereken folytatott tevékenységek környezeti összeegyeztethetőségének ellenőrzésére.

Az egyezmény célja továbbá, hogy a nyílt tengerek biológiai sokféleségét nemzetközileg kötelező érvényű védelem alá helyezze. A világ óceánjainak kétharmada nyílt tenger, és ezért nagyrészt a jogi szabályozáson kívül eső terület.

A nyílt tengerek védelméről szóló megállapodásról immár tizenöt éve folynak tárgyalások. Röviddel a szombati New York-i áttörés előtt az óceánokról szóló panamai nemzetközi konferencia résztvevői – köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió – megegyeztek arról, hogy közel húszmilliárd dollárral támogatják a tengerek védelmét. Csak az amerikai kormány 77 projektre mintegy hatmilliárd dollárt ajánlott fel.

óceán
környezetvédelem
ENSZ

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.