Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pixabay/geralt

A világ ötödik legmelegebb éve volt 2021

2022.01.17
18:36
Forrás
elobolygonk.hu
Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata szerint tavaly a légkörben lévő szén-dioxid és metán koncentrációja rekordértékűre emelkedett.

Az utóbbi hét év volt a legmelegebb az 1850-ben kezdődött rendszeres mérések óta, az átlagos globális hőmérséklet pedig 2021-ben 1,1-1,2 Celsius-fokkal volt az 1850–1900 közötti átlag felett.

Tavaly a szokatlanul hideg április megtizedelte a gyümölcstermést több országban. Júliusban és augusztusban mediterrán hőhullám okozott intenzív erdőtüzeket mások mellett Görögországban és Törökországban.

Szicíliában megdőlt az európai hőmérsékleti rekord: 48,8 Celsius-fokot mértek, amely a korábbi rekordnál 0,8 fokkal magasabb.

A legfőbb üvegházhatású gázok, a metán és a szén-dioxid szintje folyamatosan emelkedik, mindkét gáz mennyisége rekordmagasságokba jutott 2021-ben.

forróság
2021
klímaváltozás

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.