Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Világviszonylatban is ritka, átlós zebrát alakítottak ki Belgrádban

2021.01.16
16:34
2021.01.16
18:26
Forrás
Pannon RTV
December óta átlósan is áthaladhatnak a gyalogosok Belgrád egyik legforgalmasabb útkereszteződésén. A városvezetés szerint az átlós gyalogátkelők kialakítása mindenekelőtt a közlekedésbiztonsági szint növelését kell, hogy szolgálja.

Az átlós zebra igazi kuriózumnak számít térségünkben.

Pannon RTV/Idei Sándor

Az átlós gyalogátkelőhelyekkel ellátott útkereszteződéseknél ideiglenesen teljesen leáll a közúti forgalom lehetőséget adva a gyalogosoknak arra, hogy minden irányban, beleértve átlósan is áthaladjanak az úton. Az átlós átjárók kialakítása Belgrádban új forgalomirányító rendszer bevezetését is igényelte. A gyalogosok egy időben hat gyalogátkelőhelyet használhatnak és 30 másodpercük van arra, hogy átmenjenek az úton, míg a gépjárművek másfél percig közlekedhetnek.

Pannon RTV/Idei Sándor

Az általunk megkérdezettek szerint az egyik legnagyobb előny, amit ők élvezhetnek az átlós gyalogátkelőket használva az, hogy rövidebb idő alatt tudnak átjutni egyik pontból a másikba.

Pannon RTV/Idei Sándor

Anđela Vasiljević: „Őszintén szólva, tetszik. Különbözőnek kell lenni. Európában kevés helyen látni ilyet. Én ilyet Japánban láttam és mindig lenyűgözőnek tartottam. Szerintem hasznos, mivel amikor én is átmegyek az úton, hadd ne mondjam, szinte szabálytalanul, mindig nézem az utolsó pillanatban is, hogy minél gyorsabban átérhessek. Átlósan átkelve megtakaríthatunk némi időt és ezért ezt jó próbálkozásnak tartom.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Az átlós zebrák nagyban hozzájárulhatnak a balesetek csökkentéséhez is. Erre mutattak rá egyes tanulmányok is, amelyek szerint azokon a helyeken, ahol ilyen átkelőket alakítottak ki, közel 40 százalékkal visszaesett a gyalogos áldozatok száma.

Pannon RTV/Idei Sándor

Gordana Milošević: „- Szerintem ez egy jó megoldás. Éppen néztem, hogyan közlekednek a gépjárművek, jól van megoldva, és elégedett vagyok.

- Ön szerint a gyalogosok számára most biztonságosabb áthaladni itt?

- Természetesen biztonságosabb figyelembe véve azt, hogyan volt itt korábban. Ez így most sokkal biztonságosabb és jobb módszer.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Akadnak olyanok is, akik szerint nem a legmegfelelőbb módon lettek kialakítva az új átkelők.

„Láthatják, hogy nem a legjobbak a megoldások. Egy közlekedési lámpát egészen oda kihelyeztek. A megoldások nem lettek arányosak. Első ránézésre ezt lehet látni.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Belgrádban egyébként ez az első útkereszteződés, ahol átlós gyalogátkelőket alakítottak ki. Hasonló átjárók a nagy világvárosokban, például New Yorkban, Londonban, Tokióban és Stockholmban találhatók.

gyalogátkelő
zebra
Belgrád
különleges
átlós
közlekedésbiztonság

Most

10:26

Mielőtt lemegy a nap

A múlt év egyik romantikus sikerkönyve, az És újra felkel a nap című regény után már Vajdaságban is kapható Pap Éva, író második könyve, a Mielőtt lemegy a nap.
09:50, Frissítve: 11:30

1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 82 beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 4 420 767 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 584 879-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.