Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A virágvasárnaphoz kapcsolódó népszokások

2019-04-14
14:39
2019-04-14
17:20
Forrás
Pannon RTV
A magyar népszokáskincsben a virágvasárnaphoz kapcsolódik többek közt a barkaszentelés, a Bújj, bújj, zöld ág kezdetű játék vagy a palóc területeken a kiszehajtás és a villőzés.

A barkaszentelés egyházi eredetű, de a szentelt barkát a népi szokás szerint felhasználták rontás ellen, gyógyításra, mennydörgés, villámlás elhárítására is. A Bújj, bújj zöld ág kezdetű dalt pedig a gyerekek kicsi koruk óta ismerik, az óvodai, iskolai játékok, műsorok és a néptánc-koreográfiák kedvelt eleme.

Virágvasárnap már a 7. század óta pálmát szenteltek, nálunk ezt a barka helyettesíti. A népi hagyomány szerint a megszentelt barkát az eresz alá szokás kötni. Simon Julianna, Topolya: „Egészségvédő tulajdonságot ad a barka a háznak, megvédi a villámcsapástól és tavasszal, amikor jön az új barka, akkor a régit elégetik, így kiűzik a rosszat a házból.”

A nagyböjti időszakban tilos volt a mulatozás, a hangszeres zene, a fiatalok ilyenkor párválasztó körjátékokat vagy kapus, hidas játékokat játszottak, mint amilyen a Bújj, bújj zöldág. Eredetileg a nagylányok virágvasárnapi villőzésének, a Dunántúlon zöldágazásának volt része. Akár az egész falun végigvonultak ezzel az énekkel, játékkal. Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Valamilyen formáját biztosan ismerik ennek a játéknak a gyerekek, csak sokszor nem is tudják, hogy a nagyböjti időszakhoz kötődik. Maga a bújás pedig a születést szimbolizálja, a zöld ág az új élet kezdetét, ami természetesen a tavaszhoz is kötődik, ha a húsvétot nézzük, akkor akár a feltámadáshoz is kötődik.”

A virágvasárnapi szentelt barkát manapság már a házba viszik be és díszítik fel húsvéti tojásokkal. A Bújj, bújj zöld ág kezdetű játék mára gyermekdallá vált, szinte nincs gyermek a Kárpát-medencében, aki ne ismerné, az óvodai, iskolai műsorok és a néptánc-koreográfiák kedvelt játékát.

virágvasárnap
népszokás
barkaszentelés

Most

13:09, Frissítve: 13:25

Folytatódik a szúnyogviadal

Magyarkizsán, Törökkanizsán, Csókán és Zentán csak a tiszavirágzás lezajlása után kezdik meg az illetékesek a szúnyogok irtását.

Népszerű