Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Virágzik a tavaszi hérics

2023.03.26
17:32
2023.03.27
17:43
Forrás
Pannon RTV
A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.

Családok, tanulók és természetkedvelők vettek részt a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület által szervezett hérics-túrán.

Vujinović Verona, Palics: „Nagyon nagy természetjáró vagyok, és örömmel veszek részt az ilyen túrákon, a hérics különösen vonzó, mert ritka, nem mindenhol lehet rátalálni.”

Csónity Gizella, Csóka: „Most jöttem először és nagyon szépnek tartom, meg nyugtatónak és szórakoztatónak is, megismerjük a természetet, nekem tetszett.”

A boglárkafélék családjába tartozó tavaszi hérics élénksárga virágjával igazi színfoltja a löszgyepeknek. Március második felében kezd virágozni. Közép-Bácskában csupán a Krivaja patak lipári völgyében található meg, nem homokos talajon.

Sihelnik József, ornitológus, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Jelenleg a virágzás az első felében tart, az első virágok vannak kinyílva, és ilyenkor gyönyörű szép nagyok, mindig az első virágok a szép nagyok, és aztán, ahogy a bokor fejlődik, egyre nagyobb lesz a bokor, pici virágok lesznek, és egyre kisebbek ezek a kinyíló virágok, de egyébként április második feléig is láthatunk virágban tavaszi héricseket.”

A tavaszi hérics fokozottan védett növényfaj Szerbiában. A lipári völgyben található állományra az inváziós fehér akác jelent veszélyt, mivel leárnyékolja a területet és gyengíti a növényeket.

Harkai Ákos, elnök, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „A terület sajnos nem védett, viszont részét képezi a Bács-ér löszvölgyeinek, tehát ez is egy völgy, amely kapcsolódik ehhez a rendszerhez, és ami itt nagy probléma, az akáccal beültetett rész, amit még régebben kitaláltak, hogy erdősíteni kell, fásítani kell, és sajnos itt is az a berögződés van, hogy akkor ültessük tele akáccal, és évről évre azt látjuk, hogy egyre nagyobb probléma, úgyhogy egyesületünk egyre jobban azon gondolkodik, hogy ezt kezelésbe kell venni valamilyen módon.”

Az akácosok visszaszorításával, legeltetéssel, kaszálással lenne fenntartható a löszpusztagyepek ökoszisztémája, így a tavaszi hérics élőhelye is - mondják a szakemberek.

tavaszi hérics
hérics
virágzik
Arcus Környezetvédő Egyesület
Topolya

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű