Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vörös riasztás - Fogyasszunk sok folyadékot

2021.07.28
14:35
2021.07.28
16:39
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV, idokep.hu
A nagy és a hosszan tartó hőség megterheli az emberi szervezetet. Mindenki máshogy védekezik a meleg ellen. A magyarkanizsai polgárok zöme fagylaltozva vagy vízközelben vészeli át a forróságot.

Már a kora délelőtti órákban is sokan látogattak le a magyarkanizsai Tisza-partra. Voltak, akik fürödtek, viszont a családok, gyerekek többnyire a hűvös játszóteret választották.

Vörös riasztás van érvényben Szerbiában a trópusi hőség miatt. Sok napsütésre számíthatunk, kevés gomoly- és fátyolfelhő lesz csak felettünk. Az ország legnagyobb részén száraz idő lesz jellemző, de egy-egy helyen előfordulhat kisebb zápor. Délután 32-38 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön hajnalban néhol kialakulhat gyenge zápor, zivatar, napközben azonban ismét túlnyomóan napos, száraz időre kell készülni. A hőmérséklet csúcsértéke 33-39 fok között alakul. A hőség egészen a hétvégéig kitart.

Ma sem várható fronthatás. A nagy melegben általános tünetek között szerepel a fáradtság, tompaság, aluszékonyság, illetve ingerültebbek, dekoncentráltabbak lehetünk. A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők és az idősek számára különösen megterhelő lesz a hőség.

Pannon RTV

Az egyre melegebb és hosszan tartó forróságot mindenki másképp próbálja átvészelni.

Beszédes Ella, Magyarkanizsa: „Én szeretem a meleget, tehát nekem nem nehéz. Persze félrevonulok a tűző napról, több folyadékot fogyasztunk, több gyümölcsöt igyekszünk enni, ezeket is lehűtve.”

Tukacs Rózsa, Magyarkanizsa: „Hűtjük a lakást, amikor viszont van időnk, akkor lemegyünk egy hétvégi házba, ahol szintén medencében fürdünk, ami kisebb, mint ez, de a célnak megfelel, és jól érezzük magunkat.”

Pannon RTV

A hőség megterheli a szervezetünket. Nemcsak a közérzetünket rontja, hanem az egészségünkre is káros lehet. Ezért is fontos a védekezés: a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel, a lenge, világos színű ruha viselete, a megfelelő sópótlás. Nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is védeni kell a magas UV-sugárzástól, valamint délelőtt 10 és délután 3 óra között, ha lehetséges, ne tartózkodjunk a napon - mondja a szakember.

Hodik Erzsébet, elnök, Magyarkanizsai Vöröskereszt: „Alkoholos italt melegben ne fogyasszunk, valamint időseknél és gyermekeknél is többször le kell mosogatni a kezet, lábat, nyakat, arcot hűvös vízben, és az is valamennyire tudja csökkenteni a nagy hőséget, valamint egy kisebb törölközőt megvizezni és a nyakunkba tenni, azzal is tartósabb hűtést tudunk előidézni.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Térségünkben a következő napokban is marad a 35 fok feletti hőmérséklet. A szakember arra kéri az embereket, ha útnak indulnak, legyen náluk egy palack víz, viseljenek kalapot és igyekezzenek a hűvösben tartózkodni.

vörös riasztás
időjárás
kánikula
hőség

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.