Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zavartalan a közlekedés a Tompa-Kelebia határátkelőnél

2020-02-08
10:58
2020-02-08
18:53
Forrás
Pannon RTV
Ismét gyülekeztek az illegális bevándorlók Kelebiánál. A délelőtt folyamán mintegy 30 migráns jutott el az átkelőhöz, akiket a szerb rendőrök elszállítottak a helyszínről.

A migránscsoport megjelenésekor a magyar hatóságok rövid időre korlátozták a forgalmat az átkelőn.

Szombat reggel még csend és nyugalom volt a szerb-magyar határátkelőn.

Nem sokkal később stábunk olyan információt kapott, hogy Orom irányából gyalogolnak migránscsoportok Szabadka felé. Békovánál értük őket utol:
„- Kelebiára. A kelebiai határra megyünk.
- Miért?
- A rendőrök a nagykikindai befogadóközpontba vittek és eljöttünk onnan.
- Tüntetni mentek Kelebiára?
- Igen, tüntetni.”

Hiába magyaráztuk nekik, hogy a határ le van zárva, többen is azt állították, hogy egyes hírcsatornák azt jelentették, hogy a magyar határ nyitva áll előttük:
„- Mi is a kelebiai határra tartunk, és átmegyünk a határon. Az emberek azt mondják, a határ nyitva van, a magyar határ.
- Kelebiánál?
- Igen, a kelebiai határ meg van nyitva.”

Mire stábunk Kelebiára ért, az illegális bevándorlók is kezdtek gyülekezni a határ szerb oldalán.

Délelőtt 10 órakor nyitva volt a határ Kelebia és Tompa között, viszont időközben megérkezett a migránsok első nagyobb csoportja. Egy 20 főből, mögöttük pedig egy 10 főből álló csoport vágott neki a határnak, de miután meglátták a szerb rendőröket, letértek és a kamionsávról az erdős rész felé igyekeztek. Ekkor még nem lehetett tudni, hol és miként akarnak átkelni.

A migránsokkal egy kecskepásztor is találkozott. Elmondása szerint váltott pár szót a bevándorlókkal, akik azt mondták, nem tágítanak: „El nem mennek addig, míg a magyarok meg nem nyitják a határt, ők addig próbálkozni fognak, és addig erőszakoskodnak majd. El nem mennek. Mert rengetegen vannak.”

Át fogunk menni a határon, mert rossz helyzetben vagyunk itt Szerbiában, mondták az elszánt fiatal férfiak, akiket a két határ között, a teherforgalmi sávhoz közeli bozótosban értünk utol:
„- Hány ember van itt, a kelebiai erdőben?
- Kétezer, igen kétezer. Mindenkit idehívtunk, hogy jöjjenek ide a magyar határra.
- Ki mondta nektek, hogy a határ nyitva van?
- A barátaim.
- A médiában hallottátok?
- Igen, hogy ma menjünk.”

A hivatalos tájékoztatás szerint, ami a police.hu oldalán is olvasható, a Kelebia-Tompa közúti határátkelőhelyen 2020. február 8-án 10 óra 25 perc körül egy 27 fős migránscsoport jelent meg. A Magyarországra belépő teherforgalmi kaput biztonsági okokból lezárták a magyar rendőrök, a gépkocsikat pedig csak egyesével engedték át. A szerb rendőrség a belépő teherforgalmi sáv közelében őrizték a feltartóztatott csoportot, majd negyed 12 körül elszállították őket, így a teherforgalmi belépő kapu újra megnyitásra került.

határ
lezárás
Kelebia
Tompa
illegális bevándorlás

Most

18:26

Mini-Schengen online csúcs

Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.
15:51, Frissítve: 17:34

1545-tel nőtt a fertőzöttek száma Szerbiában

Újra negatív rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, Szabadkán is emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos páciensek száma, Vajdaság területén pedig 212 újabb koronavírusos beteget regisztráltak.

Népszerű