Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

10 ezer eurós állami támogatás falusi ház vásárlására

2023.01.27
21:51
2023.05.13
14:45
Forrás
Pannon RTV
Februárban új pályázási kör indul Szerbiában falusi házak vásárlására. Aki sikerrel jár, 10 ezer eurós, vissza nem térítendő támogatást kap. Nézzük, milyen feltételeknek kell megfelelni a sikeres pályázáshoz!

Az elvárások szerint mintegy 5000 jelentkező lehet ebben a ciklusban, közölte a vidékfejlesztési minisztérium. Az eddigi program segítségével 1631 falusi házat vásároltak 119 helyi önkormányzatban. A programnak köszönhetően mintegy 5000 személy, köztük 2250 gyermek jutott lakhatáshoz. 

Falusi környezetben élni ma már sokkal népszerűbb, mint pár évvel ezelőtt volt. Az emberek megtanulták értékelni a csöndet, a kis közösségeket, azt, hogy szinte mindenkit ismernek, aki körülveszi őket.

Lássuk, kik pályázhatnak falusi házra:
• a pályázónak 45 évnél fiatalabb szerb állampolgárnak kell lennie
• nem szerepelhet a nevén más ingatlan
• egészségügyi, állategészségügyi, mezőgazdasági, pedagógiai, gyógyszerészeti végzettséggel kell rendelkeznie, de lehet mezőgazdasági termelő is. Az is megfelel, ha valaki otthonról is tud dolgozni.

Fontos, hogy a feltételeknek a házastársnak, illetve élettársnak is meg kell felelnie. A pályázaton rajtuk kívül a gyereküket egyedül nevelők is részt vehetnek.

A házakra vonatkozóan is vannak szabályok. Például:
• a településen kell lennie valamilyen közintézménynek. Lehet az iskola, egészségház vagy posta
• a ház lakható kell, hogy legyen
• meg kell felelnie a törvényes előírásoknak, rendelkeznie kell a megfelelő engedélyekkel
• az árnak reálisnak kell lennie, vagyis alkalmazkodnia kell a piachoz.
Az is fontos, hogy nem lehet közvetlen rokontól vásárolni, ezzel a visszaéléseket próbálják elkerülni.

A feltételek pontos listája és az, hogy milyen dokumentumokat kell mellékelni, a vidékfejlesztési minisztérium honlapján, az mbs.gov.rs oldalon lesz megtalálható a pályázatok, vagyis konkursi fül alatt, a bejelentések szerint február elejétől.

A program célja, hogy új életet leheljenek Szerbia elöregedő falvaiba. Több száz, egyes becslések szerint mintegy 5 ezer kistelepülés néptelenedhet el a közeljövőben, ha nem sikerül a fiatalokat újra a falvakba csábítani.

falusi házak
házvásárlási támogatás
Vajdaság

Most

16:05, Frissítve: 16:12

Ma van a Fogamzásgátlás Világnapja

A Fogamzásgátlás Világnapján az Újvidéki Egészségház előadást tartott középiskolások számára, ahol a résztvevők megtanulhatták, hogyan éljenek felelősségteljes nemi életet és milyen módszerekkel védekezhetnek.

Népszerű

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.