Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

113 gólya költözött be az újvidéki Európa Kollégiumba

2022.09.30
10:22
2022.09.30
16:48
Forrás
Pannon RTV
113 elsőéves egyetemista költözött be az újvidéki Európa Kollégiumba.

A gólyák ünnepélyes keretek között írták alá a bentlakási szerződéseket. Ők már az Újvidéken továbbtanuló friss egyetemisták 8. generációjához tartoznak, akik jogot szereztek a kollégiumban való lakhatásra. Minden eddiginél nagyobb számban költöztek be az intézménybe.

Pannon RTV

A szabadkai Horváth Réka a Természettudományi-Matematikai Kar biokémiai szakán folytatja tanulmányait. Sok előnyt lát Újvidékben, mint egyetemi városban: „Azért Újvidéket, mert nagyon fontosnak találom azt, hogy két nyelven tudjak kommunikálni, és azért az Európa Kollégiumot, mert elsősorban nagyon szépnek találom. Tetszik, hogy otthonos légköre van.”

Pannon RTV

Réka édesanyja úgy véli, lánya jó helyre került.

B. Horváth Izabella, Szabadka: „Mi mindenképpen az újvidéki továbbtanulás mellett voksoltunk, hogy itthon maradjon. Nagyon modern, mindennel el van látva, szerintem jó helyen lesz itt.”

Pannon RTV

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója ünnepi köszöntőjében arra buzdította a beköltöző diákokat, hogy szívleljék meg a közösség jelszavát, az „itthon az otthon-t”: „Nekünk az a célunk, hogy ezek a fiatalok egy olyan környezetben találják itt magukat az Európa Kollégiumban, ahol elsősorban rend van, hiszen ez a konfliktusmentes együttélésnek az alapja. Másodsorban pedig hogy olyan családias környezetben találják magukat, ahol mi minden szinten segítjük, támogatjuk egymást.”

Pannon RTV

Pásztor István, a VMSZ elnöke szerint az, hogy minden eddiginél több elsőéves egyetemista költözött be az Európa Kollégiumba igazolja az intézmény létjogosultságát. Kiemelte, fontos, hogy itthon maradjanak a fiatalok: „A mi számunkra ez azért prioritás, mert az elmúlt évtizedek azt bizonyították, hogy azok, akik külföldön, elsősorban Magyarországon szereznek egyetemi, vagy főiskolai oklevelet, lévén ott szocializálódnak, nagyon ritkán jönnek vissza. Nekünk pedig az az érdekünk, hogy itt tartsuk a fiatalokat, itt próbáljanak egzisztenciát teremteni.”

Pannon RTV

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is háláját fejezte ki a magyar kormánynak azért a támogatásért, amelyet biztosított és biztosít továbbra is a kollégium fenntartására, valamint az MNT ösztöndíjprogramjainak a megvalósításához.

Pannon RTV

Az Európa Kollégium a vajdasági magyarság bástyájává nőtte ki magát. A közösség szellemi, tudományos és művészeti központjaként működik. Ezt mondta ünnepi köszöntőjében Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára: „Az elmúlt években az Európa Kollégium bizonyította azt, hogy ennek a hivatásnak megfelelt. Nagyon értelmes és jól felkészült gyerekek, hallgatók vannak itt akiknek a nagy része tényleg itt marad és a magyarságot gyarapítja. Én azt gondolom, hogy ez is kell ahhoz, hogy a következő évtizedekben is még magyar emberekről lehessen beszélni a Vajdaságban.”

Az ünnepi fogadáson bemutatkoztak a kollégium néptáncosai, szavalói, valamint a kórus is. A frissen beköltözött gólyák már az első estén filmvetítésen vehettek részt, de városnéző túra is várt még rájuk.

Európa Kollégium
Újvidék
Potápi Árpád János
Jerasz Anikó
Pásztor István

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű