Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

120 éve szentelték fel a hertelendyfalvi református templomot

2022.09.26
13:44
2022.09.26
17:17
Forrás
Pannon RTV
Úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentisztelettel ért véget a református templom felszentelésének 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség Kirváj napján Hertelendyfalván.

Meghívott vendégek és testvérgyülekezeti tagok ünnepeltek együtt a helyiekkel.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A hidasi református gyülekezet már évek óta testvérgyülekezeti kapcsolatot ápol a hertelendyfalvi közösséggel, mivel mindkét település lakossága a bukovinai Andrásfalváról származik. A küldöttség Gyenge Károly lelkésszel együtt érkezett, aki az ünnep alkalmával igét hirdetett. „A mai nap nem csak azért öröm, mert a múltba tekintünk, és a múltba nézve örülünk annak, hogy az elődök kitartottak, összefogtak, templomot építettek, és meg is töltötték ezt a templomot, hanem kicsit a jövőbe tekintve ez feladatot is jelent számunkra.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A kőhalmi református gyülekezet is egy szórványközösség, akinek jelenlegi lelkésze, Szilágyi Zoltán a hertelendyfalvi református templomban lett pappá szentelve. Örömmel tettek eleget az ünnepségre való meghívásnak. „Ez a gyülekezet is, én úgy érzem, hogy az egész Kárpát-medencének egy olyan sarokköve, amelyre Isten felépítette azt az országot, amely olyan szépen fogalmazódik meg a mai világban is, hogy átmutat azon, hogy hol húzódnak most az országunknak határai, és sokkal inkább Istennek nemzetségében rátalálunk arra a közösségre, amelyet meg kell tudjunk élni mindennapjainkban.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az ünnepséget az egyházi vezetők, lelkészek mellett megtisztelte jelenlétével Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. „A legfontosabb szerepe van egy közösségben annak, hogy ha az anyanyelv mellett a hit tudja erősíteni ezt a közösséget. A templom ennek a hitnek, az Istennel való kapcsolatnak a jelképe, és egy jubileum mindig egy kicsit Isten felé, de ugyanakkor erre a közösségre is ráveti a fényt, s ilyenkor mindig számvetésről szólunk, hogy hányan vagyunk, mennyien vagyunk, másrészről pedig azt nézzük, hogy a padokban hány fiatal van, hány gyerek van, hiszen ez a jövőnket fogja jelenteni.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A református templom 120 éves múltjában Halász Béla a negyedik lelkipásztora ennek a közösségnek. Püspökké avatása után is ő maradt a hertelendyfalviak lelkipásztora. „Az emberek számára a templom egy szimbólum. Emlékeztet bennünket, hogy kik vagyunk, ugyanakkor emlékeztet bennünket az elődeinkre. Mert csak ha meggondoljuk, hogy százhúsz év alatt milyen sok nemzedék váltotta egymást, milyen tömeg járt és használta ezt a templomunkat, akkor tudnunk kell, hogy az elődeinknek az igyekezete és munkája nem hiábavaló volt.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az istentisztelet után a gyülekezeti tagok és vendégek a hertelendyfalvi temetőben koszorút helyeztek el a telepítő lelkész, Thomka Károly és a több mint ötven éven át e közösségben szolgáló Kocsis Antal lelkész sírjára. Az ünnepség közös ebéddel ért véget.

Hertelendyfalva
református templom
református
Hajnal Jenő
Halász Béla

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:50, Frissítve: 18:23

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.