Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

120 éves világörökség

2022.10.07
13:40
2022.10.07
17:26
Forrás
Pannon RTV
120 éves a szabadkai Zsinagóga. Tudományos konferenciát szerveztek az évforduló kapcsán 120 éves világörökség címmel, neves előadók részvételével.

Lassú és hosszadalmas, évszázados folyamat során a szabadkai zsidóság megerősödve, egyre jelentősebb pozíciókat foglalt el a társadalmi életben, az utazó kereskedőktől egészen a gazdasági, kulturális és tudományos elitig. Az 1900-as és az 1910-es népszámlálás szerint a zsidó lakosság aránya meghaladta a három százalékot, mondta Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója.

„A 20-ik század első évtizedei, mikor megépült a Zsinagóga, utána megépült a Városháza is, az volt egy aranykor, mondhatjuk egész Szabadkának, meg az egész zsidóságnak is.”

Az évtizedeken át tartó kilátástalanságot követően a magyar állam támogatásával négy évvel ezelőtt fejeződött be a szabadkai Zsinagóga teljes felújítása - emelte ki Illés Hajnalka, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátora. A pénteki konferencia célja az volt, hogy az emberek minél többet tudjanak meg a Zsinagógáról.

„A Zsinagóga közkinccsé tétele a felújítási munkálatok és az ünnepélyes átadást követően, ami ugye 2018 márciusában volt, 2019 januárjától, ahogy megnyitottuk a Zsinagóga ajtaját, mint idegenforgalmi látványosság, mi ezt az épületet azóta nemcsak szakrális térként tiszteljük, hanem az idelátogató turistákat fogadjuk, és a város egyik leglátogatottabb és legszebb hangversenytermeként is működtetjük.”

A szabadkai Zsinagógát évente mintegy 15-20 ezer ember látogatja meg.

szabadkai zsinagóga
jubileum
Stevan Mačković
Illés Hajnalka
Szabadka
konferencia

Most

16:05, Frissítve: 16:12

Ma van a Fogamzásgátlás Világnapja

A Fogamzásgátlás Világnapján az Újvidéki Egészségház előadást tartott középiskolások számára, ahol a résztvevők megtanulhatták, hogyan éljenek felelősségteljes nemi életet és milyen módszerekkel védekezhetnek.

Népszerű

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.