Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

120 éves világörökség

2022.10.07
13:40
2022.10.07
17:26
Forrás
Pannon RTV
120 éves a szabadkai Zsinagóga. Tudományos konferenciát szerveztek az évforduló kapcsán 120 éves világörökség címmel, neves előadók részvételével.
Pannon RTV/Payeta Maurice

Lassú és hosszadalmas, évszázados folyamat során a szabadkai zsidóság megerősödve, egyre jelentősebb pozíciókat foglalt el a társadalmi életben, az utazó kereskedőktől egészen a gazdasági, kulturális és tudományos elitig. Az 1900-as és az 1910-es népszámlálás szerint a zsidó lakosság aránya meghaladta a három százalékot, mondta Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója.

„A 20-ik század első évtizedei, mikor megépült a Zsinagóga, utána megépült a Városháza is, az volt egy aranykor, mondhatjuk egész Szabadkának, meg az egész zsidóságnak is.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Az évtizedeken át tartó kilátástalanságot követően a magyar állam támogatásával négy évvel ezelőtt fejeződött be a szabadkai Zsinagóga teljes felújítása - emelte ki Illés Hajnalka, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátora. A pénteki konferencia célja az volt, hogy az emberek minél többet tudjanak meg a Zsinagógáról.

„A Zsinagóga közkinccsé tétele a felújítási munkálatok és az ünnepélyes átadást követően, ami ugye 2018 márciusában volt, 2019 januárjától, ahogy megnyitottuk a Zsinagóga ajtaját, mint idegenforgalmi látványosság, mi ezt az épületet azóta nemcsak szakrális térként tiszteljük, hanem az idelátogató turistákat fogadjuk, és a város egyik leglátogatottabb és legszebb hangversenytermeként is működtetjük.”

A szabadkai Zsinagógát évente mintegy 15-20 ezer ember látogatja meg.

szabadkai zsinagóga
jubileum
Stevan Mačković
Illés Hajnalka
Szabadka
konferencia

Most

10:21

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.
20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.