Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

125 éves a zentai Jézus Szíve templom

2021.02.20
08:30
2021.02.20
15:53
Forrás
Pannon RTV
Idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját a zentai Jézus Szíve templom. A jeles évfordulóra több programmal is készülnek a plébánia munkatársai. Egyebek mellett egy kiadvánnyal is megemlékeznek a templom jubileumáról.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zenta második katolikus templomát, a Jézus Szíve templomot 1893 késő nyarán kezdték építeni, miután augusztus 27-én letették a templom alapkövét. Az épületet egy év alatt felépítették, azonban a belső bútorzat hiánya miatt csak 1896-ban lett kész teljes egészében.

Tari László, zentai helytörténész: „1896. szeptember 3-án áldja meg Appel Ede. Tehát nem szenteli fel a templomot, püspök sincs itt, csak a belvárosi plébános áldja meg. A megszentelésre csak 1973-ban kerül sor, amikor új oltár készül, átalakítják a szentélyt, és ekkor szenteli fel az oltárt és a templomot is.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az évfordulóra több programmal is készülnek a plébánián. Egyebek mellett a júniusban esedékes templombúcsú alkalmából ünnepi szentmisét tartanak, emellett, ha a járványügyi helyzet is engedi, egy hangversennyel kedveskednek az érdeklődőknek.

Rácz Szabó István, a Jézus Szíve templom koordinátora: „Erre az alkalomra fog megjelenni a templomunkról egy könyv, amelynek megírására Tari László helytörténészt kértük fel. Ez sok olyan információt fog tartalmazni, amelyet a híveink, és a zentaiak, eddig nem is tudtak, nem volt róla tudomásuk.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A jubileum másik részét Zenta város ünnepével szeretnék összekapcsolni a szervezők. Terveik szerint egy történelmi előadásra kerülne sor, amely egyben a korábban említett kiadvány hivatalos bemutatója lenne.

Jézus szíve
templom
Zenta
Tari László
Rácz Szabó István

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.