Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

152 éves a Szabadkai Zeneiskola

2020.10.16
17:17
2020.10.16
17:25
Forrás
Pannon RTV
Az évfordulón az intézmény legjobb diákjai adtak koncertet.

Az eseményen jelen voltak a város kultúrával és oktatással megbízott illetékesei, valamint De Negri Ibolya a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja is.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Szarvas Bernadett már egy szakot befejezett a Szabadkai Zeneiskolában, és már az egyetemi tanulmányait is megkezdte. Véleménye szerint a szabadkai oktatási intézményben használható tudást kapnak a diákok, és ami számára fontos, hogy magyarul zajlik az oktatás: „Nagyon jó elméleti alapot kaptam, illetve sok fellépési alkalmunk volt a kórussal, amit én, mint teóriaszakos, nagyon jól fel tudok használni.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Idén a zenede dísztermében került megrendezésre az ünnepi koncert. A járványügyi helyzetre való tekintettel a Szabadkai Zeneiskolába ezúttal nem érkeztek külföldi vendégek az ünnep alkalmából.

Nikolić Dragana, igazgató, Szabadkai Zeneiskola: „Fellépnek csak a mi diákjaink, eddig vendégeink is voltak, Szegedről, Eszékről, Újvidékről, Belgrádból, de mivel ilyen a helyzet, nem akartuk őket hívni, de azt hiszem, hogy ilyen koncert is, amit most szerveztünk, nagyon szép lesz. Bemutatjuk a mi diákjainkat, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig, tehát kisgyerekeket, akik már hangversenyeken és sokat felléptek már tavaly és tavalyelőtt is.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A Szabadkai Zeneiskolát 1868-ban alapították. Megalapítását követően csak három területen folyt az oktatás: ének-, hegedű- és cselló szakon.

Miloš Nikolić, oktatással megbízott tag, Szabadka Város Tanácsa: „Fennállásának 152 éve és sikeres munkája az intézmény számára nem kevés, ez dicséretre méltó és nagy siker, nem csak az intézmény és a diákok részére, hanem Szabadka számára is. Ez a zeneiskola számtalan jelentős nevet adott a zene világának, és én biztos vagyok abban, hogy ez a hagyomány folytatódni fog.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A Szabadkai Zeneiskolában a járványügyi helyzethez alkalmazkodva folyatódik a következő koncertek tervezése, és egy új zongorát is szeretnének, ugyanis az intézményben már csaknem fél évszázados hangszereken muzsikálhatnak a diákok.

Szabadkai Zeneiskola
Dragana Nikolić
zene
hangszer
koncert

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű