Ugrás a tartalomra
covid19.rs

1545-tel nőtt a fertőzöttek száma Szerbiában

2020-10-30
15:51
2020-10-30
17:34
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Újra negatív rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, Szabadkán is emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos páciensek száma, Vajdaság területén pedig 212 újabb koronavírusos beteget regisztráltak.

Az elmúlt 24 órában 1545-en lettek pozitívak a 11 ezer koronavírusra teszteltek közül. Öt beteg halt bele a kór szövődményeibe, így a járvány megjelenése óta összesen 814-en hunytak el. A halálozási arány 1,8 százalék. Kórházban 1048 koronavírusos beteget kezelnek, lélegeztetőgépen 47 páciens van.

A koronavírus márciusi megjelenése óta Szerbiában 45.137‬ fertőzöttet regisztráltak. Dr. Darija Kisić Tepavčević szerint világos megelőző intézkedéseket fektetett le a válságtörzs, amelyek tiszteletben tartása mellett biztonságosan látogathatók a bevásárlóközpontok és más helyek is, ahol nagyobb számú ember csoportosul. Ugyanakkor a járványügyi szakember felhívta arra a figyelmet, hogy ezt ne tegyük gyakran, csak amikor az élet normális kerékvágása megköveteli azt. Hozzátette, nemcsak Szerbiában, de más országokban is a védőintézkedések betartására a büntetések kilátásba helyezése hat leginkább.

Dr. Darija Kisić Tepavčević, járványügyi szakember: „Szemmel láthatóan ez a tudatalattiban van így, függetlenül attól, hogy érthetetlen. Érthetetlen az, hogy valaki azért hord maszkot olyan helyen, ahol fokozott kockázatnak van kitéve, hogy ne büntessék meg. Amennyiben ez a módja annak, hogy ne betegedjünk le, hogy ne terjesszük a betegséget, hogy ne haljunk meg, akkor szemmel láthatóan ez a megoldás. Én kitartóan hiszem, hogy erre nincs szükség.”

A tervek szerint egyébként Szerbiában pénzbírságot rónak ki, ha valaki nem tartja be a járványügyi intézkedéseket. 5000 dináros büntetés várhat azokra, akik nem hordják a meghatározott helyeken a maszkot, amennyiben 8 napon belül kifizeti az adott személy a bírságot, abban az esetben 2500 dinár a büntetés - ez áll abban a tervezetben, amely a lakosság fertőző betegségektől való védelmére vonatkozó törvény módosítására készített az arra kijelölt munkacsoport. A tervek szerint büntetéspapírokat a kommunális rendőrök állítják majd ki, ők ellenőrzik a szabályok betartását. A büntetések vonatkoznak a jogi személyekre, vállalkozókra, és vendéglátóipari egységekre is. Amennyiben nem tartják be a távolságtartásra, fertőtlenítésre vonatkozó szabályokat, akkor büntetést kell fizetniük. Az ő esetükben a fizetendő összeg több lesz. 

Emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos páciensek száma Szabadkán - áll az egészségügyi intézmény napi jelentésében. Az elmúlt 24 órában 9 tünetekkel rendelkező személyt vizsgáltak meg, két személyt benn kellett tartani kezelésen, így jelenleg összesen 5-en fekszenek a Szabadkai Közkórház covid-részlegein. Az ott kezelt személyek közül senki sem szorul mesterséges lélegeztetésre.

212 újabb koronavírusos beteget regisztráltak Vajdaság területén az elmúlt 24 órában - ezt mondta a szerb közmédiának a tartományi kormány elnöke. Igor Mirović hozzátette, emelkedik a kórházi kezelésre szorulók száma, az újvidéki székhelyhelyű Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 50 beteget kezelnek, ez tízzel több mint az előző napon.

Igor Mirović hozzátette, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy kezeljék a helyzetet. Leszögezte, a rendszer felkészült, van elegendő felszerelés a vajdasági kórházakban.

"Megállás nélkül védekeznünk kell az elkövetkezőkben, védenünk kell másokat, betartanunk minden szabályt, a távolságtartást, a higiéniai javaslatokat. Ez az egyetlen módja annak, hogy a válságot, amelyben jelenleg vagyunk, kivédhessük. Úgy tűnik, hogy egy nagyon hosszú és veszélyes hullámnak a kezdetén vagyunk, amely meg fogja határozni az elkövetkező heteket."

Vajdaság
koronavírus
Újvidéki Klinikai Központ
Igor Mirović
Szerbia

Most

22:06, Frissítve: 23:17

Ferencváros-Barcelona 0-3

Az FC Barcelona 3-0-ra legyőzte a budapesti Puskás Arénában a Ferencvárost a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a G-csoportot.
21:51, Frissítve: 21:59

Felére csökken a bérleti díj Belgrádban

Decemberben és januárban a bérleti díj felét kell majd fizetniük azoknak a belgrádi vendéglátóipari egységeknek, amelyek a város tulajdonában lévő üzlethelyiségekben működtetik vállalkozásukat – jelentette ki a szerb főváros alpolgármestere.
20:44, Frissítve: 20:54

Online nyílt nap a Kosztolányiban

A bemutatkozást mindenki megtekintheti, aki csütörtökön, december 3-án csatlakozik a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Facebook-oldalán meghirdetett eseményhez.
18:41

WHO: Otthon is viseljünk maszkot!

Otthon is javasolt a védőmaszk viselése a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, amikor az emberek vendégeket fogadnak, és nem tartható a szükséges távolság - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.
17:16, Frissítve: 21:20

A beutazókat is érinti a várható osztrák szigorítás

December hetedikétől több járványügyi szabályozás is módosul Ausztriában. Egyes esetekben oldanak a korlátozásokon, míg más esetekben szigorítás várható, amennyiben a kormány dönt róla. A szigorítás egyebek között a beutazókat is érinti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.