Ugrás a tartalomra

1624 diák vesz részt a barangolás a Délvidéken programon

2018.09.10
15:56
2018.09.10
17:19
Forrás
Pannon RTV
Újvidékről, Szenttamásról, Óbecséről és Dreáról érkeztek diákok Szabadkára kirándulni. A barangolás a Délvidéken elnevezésű programot három éve a Magyar Nemzeti Tanács indította útjára.

Az általános iskola harmadik osztályos tanulói ismerhetik meg Vajdaság rejtett kincseit.

Gál Sarolta már többször is látta a szabadkai Városházát, de eddig csak kívülről. Most a pompás dísztermet is megnézhette: „Nagyon díszes volt és magas.”

A gyerekek a Városháza mellett a Ferencesek-templomát, a kék szökőkutat és a Zsinagógát tekintették meg, valamint a Városi Múzeumban is szétnéztek.

Matarugin Elvira, tanító, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Szenttamás: „Voltunk már, amikor elsősök voltak, itt Szabadkán. Bejártuk Palicsot, Szabadka környékét, Szabadka városát. Voltunk lovagolni a Szabadkához közeli Kelebián, és aminek nagyon örülök, ahogy beléptünk Szabadkára, a város központjába megálltunk, és mindjárt felismerték.”

66 gyerkőc barangolt ma Szabadka nevezetességei között. A gyerekek élvezettel hallgatták a látnivalókhoz fűződő történeteket. A leginkább mégis az állatkerti kirándulást várták.

A tanulók Palicson a tópart mellett pihenhették ki a városi túrát. Ezután útnak indultak, hogy az állatkert lakóival is megismerkedjenek.

Majoros Fábián: „A természet olyan szép, és vannak kirakva díszek.”

A Magyar Nemzeti Tanács harmadik éve rendezi meg a barangolás a Délvidéken elnevezésű programot a magyar nyelven tanuló általános iskolás tanulóknak.

Petkovics Márta, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Ami nagyon fontos, hogy úgy néztük, hogy minden helyszínen komplexitás legyen. Legyenek természetföldrajzi dolgok. Legyenek kulturális, történelmi emlékek, néphagyományokról is szó essen. Tehát nagyon-nagyon szép képet kapjanak arról a gyerekek, arról a gazdagságról, ami itt van Vajdaságban.”

Idén 1624 harmadikos diák vesz részt a kirándulásokon. A látogatások október 10-ig zajlanak.

Délvidék
Szabadka
Magyar Nemzeti Tanács
Petkovics Márta

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.