Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

173 éve hívták össze a Májusi Közgyűlést

2021.05.16
11:31
2021.05.17
10:15
Forrás
Pannon RTV
Megemlékeztek a Májusi Közgyűlés 173. évfordulójáról Újvidéken. A Tartományi Kormány épületében rangos díjakat adták át a sport és a művészet terén jeleskedőknek.
Pannon RTV

173 év telt el azóta, hogy Karlócán összehívták a Májusi Közgyűlés néven ismertté vált, szerb nemzeti kongresszust. Ekkor hirdették ki a Szerb Vajdaságot. Erről a napról emlékeztek meg szombaton Újvidéken.

Pannon RTV

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „A múlt rendkívül fontos, mint tapasztalat, mint tanulság és mint útmutató, ezért soha nem szabad és nem is fogjuk elfeledni. Ezen az emléknapon, ezen a fontos dátumon, eseményen inkább szeretnék Vajdaság jelenéről és jövőjéről beszélni. Vajdaság ma közös otthona azoknak, akik egyetértésben és egyenjogúságban élnek itt, tekintet nélkül a számukra, a nemzeti és vallási hovatartozásukra, vagy bármi másra.”

Pannon RTV

Az eseményen részt vett Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke is: „Az egyik olyan nap, amit a képviselőház Vajdaság szempontjából emlékezetes, jelentős, fontos napként fogalmazott meg. Ez egy fontos döntés volt, mert egy kiegyensúlyozott, mindenkire odafigyelő álláspontot tükröz. Ennek a döntésnek a része az is, hogy augusztus 20-a Vajdaság szempontjából egy jelentős, fontos nap.”

A eseményen rangos elismeréseket adtak át. Díjat kapott Sergej M. Ostojić, a Sport és Testnevelési Kar tanára, valamint Dragan Stojkov akadémiai festő.

Májusi Közgyűlés
tartományi kormány
Igor Mirović
Pásztor István

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.