Ugrás a tartalomra

1848 – A térség reménysége

2023.05.11
13:19
2023.05.11
17:19
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel kétnapos nemzetközi tudományos történészkonferencia kezdődött Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban.

A rendezvény az 1848-as magyar szabadságharc 175. évfordulójának alkalmából, a vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat keretében valósul meg. A szakmai előadások célja a magyar szabadságharc hatásának és jelentőségének megvilágítása, értelmezése és emlékezés a nemzeti költőnk születésének kétszázadik évfordulójára. 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nemzetközi megítélése címmel tartott előadást a konferencián Kávai Szabolcs magyarkanizsai történész. Beszámolójában fényt derített arra, hogy hogyan tekintettek és viszonyultak a korabeli államok a magyar forradalomhoz, illetve annak leveréséhez.  

Kávai Szabolcs, történész, Magyarkanizsa: „Egyrészt példakép, másrészt tanulság. Az egyik legfontosabb számomra, persze rengeteg tanúsága van a '48/49-es szabadságharcnak, az itt élő, együtt élő, vagy egymás mellett élő nemzetek akkori viszálya, és levonhatjuk a következtetést ebből, ugye a nagyhatalmak mindig játszottak velünk.” 

A Petőfi Sándor születésének 200., valamint az 1848-as magyar szabadságharc 175. évfordulójának vonatkozásában szervezett konferencián nemcsak vajdasági, hanem magyarországi történészek is ismertették kutatásaik eredményeit. Hermann Róbert történész professzor az 1849. július 14-i kishegyesi ütközetre vonatkozó császári hadi jelentéseket mutatta be.  

Hermann Róbert, történész, Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyarország: „A kishegyesi ütközet az egyik legnagyobb veresége volt a császári-királyi hadseregnek, főleg ezen a hadszíntéren. Gyakorlatilag a honvédség utolsó olyan nagy sikere volt, amelynek hosszútávú stratégiai következménye volt, hiszen Jelašić ezután visszavonult a Titeli-fennsíkra és egészen a szabadságharc tényleges befejezéséig nem dugta ki onnan az orrát a hadseregével együtt.”

Nagy volt az érdeklődés a két jubileum apropójából szervezett tudományos rendezvény iránt. Az érdeklődők a két nap, csütörtökön és pénteken összesen 12 szakmai előadást hallgathatnak meg a VM4K helyiségeiben.  

Baranyi Doloresz, kulturális referens, VM4K: „Az egész konferencia célja a '48-as forradalom témájának a körbejárása ezekkel a szakemberekkel és a '48-as forradalom legfontosabb kérdéseire próbálunk válaszolni, a '48-as forradalom hatására, jelentőségére fogunk fókuszálni.”  

Az előadások szerkesztett változata a MOZDULJ! PETŐFI! emlékév keretében kiadásra kerülő kötetben is elérhető, olvasható lesz. 

történész
VM4K
Szabadka
konferencia
Kávai Szabolcs
Baranyi Dolores
Hermann Róbert

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.