Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

1848 – A térség reménysége

2023.05.11
13:19
2023.05.11
17:19
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel kétnapos nemzetközi tudományos történészkonferencia kezdődött Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban.

A rendezvény az 1848-as magyar szabadságharc 175. évfordulójának alkalmából, a vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat keretében valósul meg. A szakmai előadások célja a magyar szabadságharc hatásának és jelentőségének megvilágítása, értelmezése és emlékezés a nemzeti költőnk születésének kétszázadik évfordulójára. 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nemzetközi megítélése címmel tartott előadást a konferencián Kávai Szabolcs magyarkanizsai történész. Beszámolójában fényt derített arra, hogy hogyan tekintettek és viszonyultak a korabeli államok a magyar forradalomhoz, illetve annak leveréséhez.  

Kávai Szabolcs, történész, Magyarkanizsa: „Egyrészt példakép, másrészt tanulság. Az egyik legfontosabb számomra, persze rengeteg tanúsága van a '48/49-es szabadságharcnak, az itt élő, együtt élő, vagy egymás mellett élő nemzetek akkori viszálya, és levonhatjuk a következtetést ebből, ugye a nagyhatalmak mindig játszottak velünk.” 

A Petőfi Sándor születésének 200., valamint az 1848-as magyar szabadságharc 175. évfordulójának vonatkozásában szervezett konferencián nemcsak vajdasági, hanem magyarországi történészek is ismertették kutatásaik eredményeit. Hermann Róbert történész professzor az 1849. július 14-i kishegyesi ütközetre vonatkozó császári hadi jelentéseket mutatta be.  

Hermann Róbert, történész, Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyarország: „A kishegyesi ütközet az egyik legnagyobb veresége volt a császári-királyi hadseregnek, főleg ezen a hadszíntéren. Gyakorlatilag a honvédség utolsó olyan nagy sikere volt, amelynek hosszútávú stratégiai következménye volt, hiszen Jelašić ezután visszavonult a Titeli-fennsíkra és egészen a szabadságharc tényleges befejezéséig nem dugta ki onnan az orrát a hadseregével együtt.”

Nagy volt az érdeklődés a két jubileum apropójából szervezett tudományos rendezvény iránt. Az érdeklődők a két nap, csütörtökön és pénteken összesen 12 szakmai előadást hallgathatnak meg a VM4K helyiségeiben.  

Baranyi Doloresz, kulturális referens, VM4K: „Az egész konferencia célja a '48-as forradalom témájának a körbejárása ezekkel a szakemberekkel és a '48-as forradalom legfontosabb kérdéseire próbálunk válaszolni, a '48-as forradalom hatására, jelentőségére fogunk fókuszálni.”  

Az előadások szerkesztett változata a MOZDULJ! PETŐFI! emlékév keretében kiadásra kerülő kötetben is elérhető, olvasható lesz. 

történész
VM4K
Szabadka
konferencia
Kávai Szabolcs
Baranyi Dolores
Hermann Róbert
MOZDULJ! PETŐFI!

Most

15:39, Frissítve: 16:05

Lóversenyt tartottak Zobnaticán

A versenyre az ország több pontjáról érkeztek résztvevők, de érdeklődők is. Hat galoppfutamon ötven ló és lovasa állt rajthoz. Az év harmadik lóversenyének legnagyobb nyereménye 1 millió 250 ezer dinár volt.
14:50, Frissítve: 16:08

Király Ilona asztalitenisz emléktorna Csókán

A versenyre Újvidékről és Magyarországról is érkeztek sportolók. Az esemény célja, hogy a sport szeretete és népszerűsítése mellett, méltó emléket állítsanak egy olyan nagyszerű sportolónak és edzőnek, mint Király Ilona-Piki volt.
12:38, Frissítve: 16:27

Megszentelték a terményt Horgoson

Megszentelték a terményt Horgoson, a Havas Boldogasszony-templomban. Az esemény a Szüreti Napok egyik legrégebbi és legnagyobb hagyománnyal rendelkező kísérőprogramja.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.