Ugrás a tartalomra

1956 a nemzetként való megmaradás egyetlen módja volt

2022.10.22
19:00
2022.10.22
19:44
Forrás
Pannon RTV
1956 a nemzetként való megmaradás egyetlen módja volt. Minden vérveszteségével, áldozatával egyetemben - fogalmazott Pásztor István a szabadkai Jadran Színpadon megtartott vajdasági központi megemlékezésen.

A VMSZ elnöke szerint a forradalom és szabadságharc, valamint a nemzet ünnepei nem csak az emlékezésre adnak lehetőséget, hanem leckét is feladnak. A központi megemlékezésen szólt az egybegyűltekhez Fürjes Balázs magyar miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes is.

1956-ban azt mondtuk: elég volt! Azt mondtuk, hogy ruszkik haza, hogy elég a kommunista diktatúrából, az emberek kifosztásából, a nemzet megalázásából! - emelte ki alkalmi beszédében Fürjes Balázs Szabadkán, a vajdasági központi megemlékezésen. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes úgy fogalmazott, azt mondtuk, hogy szabad, független és demokratikus Magyarország! Mondtuk, tettünk és harcoltunk érte. Együtt, mindenféle magyarok - nyomatékosította.

„Szabadnak lenni azt jelenti, hogy önmagunk lehetünk. Hogy a saját életünket éljük. Hogy vagyunk, akik voltunk és leszünk, akik vagyunk. Hogy nem mások elvárásainak kell megfelelnünk, hogy saját életünk dolgairól mi magunk döntünk. Szabadságharcos időkben a szabadságharcosok dolga megvédeni, kivívni, visszavenni a magyar szabadságot. Demokratikus körülmények között a magyarok szabad akaratukból, választáson hatalmazzák fel a nemzeti kormányt, hogy az képviselje a szabadság és jólét programját. Mi erre kaptunk felhatalmazást. A magyarok ügyének képviseletére, a magyar érdekek érvényesítésére.”

A forradalmárok kora 1956-ban lejárt – ezt üzenték a keleti blokk országaiban élőknek, de nem csak a szovjet birodalomból - fogalmazott Pásztor István a megemlékezésen. A VMSZ elnöke szerint a nyugati világnak ugyanúgy nem felelt meg, hogy a magyar nép megint nem teljesíti be a végzetét, ahogyan nem teljesítette be azt 1849-ben, 1920-ban vagy 1945-ben sem. Ehelyett újra megzavarja a legklasszabb nyugati projektet: a békében feloldódó Európát, ahol a nemzeti önrendelkezéssel, szuverenitással kapcsolatos kérdéseket nem illik feltenni. A VMSZ elnöke párhuzamot vont a most zajló ukrajnai események és az 1990-es évek jugoszláviai történései között, amelyek szavai szerint legyalulták a térséget. Meggyőződésének adott hangot, hogy ha a józan ész politikája mentén intéződnek a dolgok, ezek között a változások között pozitívak is lesznek.

„Akik maradnak, azoknak ki kell bírni. Hinni kell, összeszorított foggal dolgozni, őrizni azok hiányát, akik elmentek. Mert csak így tarthatjuk meg a nemzetet, a közösséget. Sokszor elmondtam: el fog érkezni annak az ideje, amikor megfordul a trend, sokan, egyre többen azok közül, akik másutt keresték a boldogulást, vissza fognak jönni. Önök ugyanúgy tudják, ahogyan én is, mert találkoznak velük az utcán, a boltban: ez a folyamat elindult. Közösségi erőnk abban mérhető, hogy mennyi vérveszteséget vagyunk képesek elviselni úgy, hogy nem adjuk fel, hanem megőrzünk mindent, ami a magyarságunk szerint fontos: iskolákat, templomokat, színházakat, újságot, rádiót.”

Megtartjuk az otthont a szülőföldünkön, hogy azoknak, akik megtapasztalták a nyugati szabadság jelenlegi állapotát és megnyilvánulásait, legyen hova hazajönniük - nyomatékosította a VMSZ elnöke. Az alkalmi beszédeket követően a Határon innen című ünnepi műsort vitték színre, Dévai Zoltán rendezésében.

1956-os forradalom és szabadságharc
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
Jadran Színpad
megemlékezés
Pásztor István
Fürjes Balázs

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.