Ugrás a tartalomra

2100 hely várja a leendő vajdasági magyar középiskolásokat

2022.05.05
11:15
2022.05.05
16:56
Forrás
Pannon RTV
A következő tanévre több mint 2100 férőhelyet irányoztak elő a vajdasági középiskolai magyar osztályokban. Az oktatási minisztérium honlapján már megjelent az erre vonatkozó pályázat.

A tavalyi évhez viszonyítva idén egy osztálynyival több tanulónak biztosítanak helyet - hangsúlyozta Vicsek Annamária oktatási államtitkár a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában. Hozzátette, a szakok indítása során a legfontosabb szempontok a munkaerőpiac szükségletei és a továbbtanulási lehetőségek, de az iskolák meglévő szakkáderét és a gyerekek érdeklődését is szem előtt kell tartani.

„Tavaly 2060 körül volt a jóváhagyott osztályoknak a száma, viszont a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumban a színház- és audiovizuális művészetek szak pluszként jelent meg az idén. A Vegyészeti-Technológiai Iskola kínál még egy új szakot, ez a bűnügyi technikus szak. A többi középiskola esetében pedig Vajdaság-szerte minden iskolában nagyjából ugyanazok a szakok jelennek meg, mint az elmúlt években, azzal a különbséggel, hogy egy-két helyen az új tanterv szerinti szakokat indítják, és ezekben az esetekben egy kicsit megváltozott a nevük, de általánosságban az mondható el, hogy mindazok a szakirányok, amelyek az egészségügyi, elektrotechnikai, kereskedelmi, közlekedési, élelmiszeripari, vegyészeti, vendéglátóipari területen a korábbi években megjelentek, azok mind most is jelen vannak. Hároméves szakmunkásképző szakirány is rengeteg van.”

középiskola
továbbtanulás
Vicsek Annamária
anyanyelvi oktatás

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.