Ugrás a tartalomra
Pixabay

222 fertőzött, 2 halott Szerbiában (cikkünk folyamatosan frissül)

2020-03-22
18:12
2020-03-22
22:51
Forrás
covid19.rs, Tanjug, FoNet, 02.rs
61 személyen végezték el a tesztet, közülük 34-nek pozitív, 27-nek pedig negatív lett az eredmény.

22:50 - A kínaiak szerint csaknem egy hónap kell ahhoz, hogy stabilizálódjon a helyzet Szerbiában. És ez csak abban az esetben történhet meg, ha a lakosok betartják a rendkívüli szigorításokat. Bővebben: A kínaiak szerint egy hónap alatt stabilizálódhat a helyzet Szerbiában, de...

18:05 - 222 koronavírussal fertőzött személy van jelenleg Szerbiában - olvasható a covid19.rs oldalon közzétett legfrissebb jelentésben. A legutóbb regisztrált 34 új betegből 21-et kórházban tartottak, 13 személynek pedig házi karantént rendeltek el. Mindannyian jól vannak, állapotuk stabil. Március 22-én, 18 óráig a Torlak Intézetben összesen 761 személyen végezték el a tesztet. 

17.00 - Életbe léptek a legújabb korlátozások. Maradjanak otthon!

15:00 - Nincs robbansásszerű növekedés. Sajtótájékoztatót tartottak a szakemberek.

13:50 - Felveszik az önkénteseket. Állandó munkaviszonyba veszik fel azokat az orvosokat és egészségügyi nővéreket.

13:41 - Mi legyen a kutyákkal a kijárási tilalom idején? Az állatvédő egyesületek egy része közös kérvényt nyújtott be a szerb kormányfőnek, hogy a gazdák a 12 órás kijárási tilalom idején is elmehessenek sétálni 15 perc erejéig a házikedvencükkel.

13:30 -  Megérkezett a második kínai segélyszállítmány. Egészségügyi maszkokat, berendezéseket és eszközöket szállítottak az országba.

13:25 - A mezőgazdasági termelők elektronikusan kérelmezhetik, hogy a kijárási tilalom ideje alatt is elvégezhessék a sürgős mezőgazdasági munkákat.

12:36 - A Vajdasági Klinikai Központban 9 koronavírus-fertőzöttet ápolnak. Két személy esetében gépi lélegeztetés szükséges, az ő állapotuk súlyos, a többieké kielégítő. Mindannyiukat 24 órás megfigyelés alatt tartják, és intenzív kezelésben részesülnek. Szombat óta két új beteget is kezelnek itt. Közülük az egyik idősebb korú, a másik fiatalabb.

12:21 - Aleksandar Vučić Budapesten egyeztetett Orbán Viktorral. A koronavírus-járvány elleni összehangolt fellépésről és állandó kapcsolattartásról egyezett meg a magyar miniszterelnök és Szerbia elnöke vasárnap délelőtt Budapesten a Karmelita kolostorban. Megállapodtak abban, hogy a lehető legnagyobb mértékben összehangolják Magyarország és Szerbia védekezését a járvány ellen. Ennek érdekében a két kormány közötti folyamatos online és személyes kapcsolattartásról döntöttek.

11:58 - A Szerbiai Klinikai Központ fertőző betegségek klinikája mellett már a fővárosi Dragiša Mišović Klinikai Kórházi Központ is fogadja a Covid-19-es vírussal megfertőződött betegeket.

10:40 - Újabb halálos áldozatot követelt a koronavírus Szerbiában. Egy 92 éves idős asszonyról van szó, akit lélegeztetőgépen kezeltek.

09:40 - További egészségügyi segélyszállítmányok érkeznek majd Kínából.  A Novosti úgy tudja, hogy még mintegy tíz olyan humanitárius segély érkezik a távol-keleti országból, mint amilyen szombaton este ért Belgrádba.

09:10 - A következő napokban várhatóan átlagosan napi 30 új koronavírusos esetet diagnosztizálnak majd Szerbiában - jelentette ki Predrag Kon. A járványügyi szakértő szerint a jövő hét mutatja meg, hogy az állam intézkedései, a szigorítások eredményesek-e. Becslések szerint legalább ötször több a fertőzöttek tényleges száma.

08:35 - A covid19.rs oldal legfrissebb, 8 órai adatai szerint már 188 koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván. A szakértők 28 emberen végezték el a tesztet, közülük 11-nek negatív lett az eredménye. A 17 új koronavírusos közül 11 jelenleg kórházban van, de nem jelentkeztek náluk komplikációk, kielégítő egészségi állapotban vannak, hatan pedig enyhe tüneteket mutatnak és otthon tartózkodnak.

A Torlak Intézetben eddig összesen 700 embert vizsgáltak meg koronavírus gyanújával. 

08:20 - Lehetővé tették a bevásárlást a 65 évnél idősebbek számára Szerbiában. Vasárnap hajnali 4 és reggel 7 óra között megnyitották az üzleteket, ahol vásárolhattak élelmiszert és egyéb termékeket. Erre a célra több mint kétezer üzletet nyitottak meg a vásárlók előtt a hajnali órákban.

Kínai segély érkezett Szerbiába. Lélegeztetőgépeket, egészségügyi berendezéseket és eszközöket hoztak repülőgéppel Kínából, mely szombaton este landolt a belgrádi Nikola Tesla légikikötőben. A géppel szakemberek is érkeztek, akik átadják tapasztalataikat és tanácsaikat a koronavírussal kapcsolatban.

Átalakul a vendégkiszolgálás. A rendkívüli állapotban megtiltják az étel- és italfogyasztást a vendéglátóipari létesítményekben, de továbbra is lehet elvihető, illetve lakcímre szállítandó ételt és italt rendelni. 

A szakorvos szerint a gyerekek a fertőzés melegágya. A gyerekek nem veszélyeztetettek a megbetegedés szempontjából, de kiváló vírushordozók és a fertőzés terjesztői lehetnek - figyelmeztetett Goran Stevanović. A Szerbiai Klinikai Központ fertőző osztályának vezetője a szombat esti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a mozgáskorlátozás a gyerekekre is vonatkozik.

koronavírus
fertőzött

Most

13:28

Halálos baleset Szabadkán

Súlyos közlekedési szerencsétlenség történt hajnali 2 órakor Szabadkán. Egy személyautó lesodródott az útról, majd egy parkoló teherautónak csapódott. A gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette.
12:41, Frissítve: 12:52

Épült, szépült Martonos

A közelmúltban számos beruházás történt Martonoson. Felújították a helyi közösség épületének homlokzatát, a katolikus temetőben kialakítottak egy járófelületet és több útra is aszfaltburkolat került.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.