Ugrás a tartalomra

2400 személy ellenőrzi mától a védettségi igazolások használatát

2021.10.23
09:36
2021.10.24
09:47
Forrás
Szerbiai RTV
Ma 22 órától csak védettségi igazolvány felmutatásával lehet belépni a szerbiai szórakozó- és vendéglátóhelyekre, erről döntött a válságstáb. A védettségi igazolványok érvényességét és használatát 2400 ellenőr felügyeli majd Szerbia-szerte.

Mától kötelező a védettségi igazolás a szerbiai vendéglátóipari egységekben 22 óra után, hétfőtől pedig már pénzbírságra számíthatnak azok, akik nem tartják be az intézkedést. A második és a harmadik dózis felvételéről szóló igazolás is érvényes, valamint a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztet is elfogadják. Ezek a dokumentumok valamelyikre mellett érvényes személyazonosságot igazoló okmányt is fel kell mutatni a szórakozóhelyeken.

A hétvégén még csak figyelmeztetnek, de hétfőtől már büntetnek is az ellenőrzést végző kommunális rendőrök és a felügyelőségek tagjai. Jogi személyek esetében a büntetés 300 ezer dinár, vállalkozók esetében 150 ezer dinár, 50 ezer dinárral a jogi személy által az előírások betartatásával megbízott személyt fogják megbüntetni, amennyiben a felügyeletére bízott helyen védettségi igazolvány nélküli személyt találnak. 30 ezer dináros büntetésre számíthatnak azok a megbízott személyek, akiknek a védettségi igazolványokat kell ellenőrizniük, míg 5000 dináros büntetésre azok, akik védettségi igazolvány nélkül tartózkodnak olyan helyen, ahol az kötelező. A rendelet egyelőre csak a szórakozóhelyekre vonatkozik, de nem kizárt, hogy az elkövetkezőkben a más helyekre való belépést is érvényes védettségi igazolvány felmutatásához kötik Szerbiában.

Marija Obradović államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter elmondta, az összes ellenőrző szolgálat, azaz mind a 46 részt vesz a szabály betartatásában. Leszögezte, csak olyan ellenőrök vesznek részt az akcióban, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást. Arról is beszélt, hogy Szerbia nem rendőrállam, mindössze egy újabb lépést teszünk ezzel a normális élet felé.

Az intézkedést csak akkor vonják vissza, ha a lakosok többsége beoltatja magát.

ellenőr
védettségi igazolás
védettségi igazolvány
Szerbia

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű