Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

30 millió a nemzeti kisebbségek projektjeire

2021.10.19
15:25
2021.10.19
20:32
Forrás
Pannon RTV
30 millió dinárral támogatja a szerb állam a nemzeti kisebbségi szervezetek projektjeit. A támogatási eszközökre pályázniuk kellett a szervezeteknek, a kapott pénzt pedig az oktatás területén megvalósítandó projektjeik lebonyolítására fordíthatják.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ projektjét 200 ezer dinárral támogatta a szerb állam.

Bodrogi Hajnalka, a Népkör MMK ügyvezetője: „Tulajdonképpen a vajdasági viseleteket bemutató tárlat, s majd ennek az utaztatása. Szeretnénk minél több településre eljuttatni ezt a kiállítást, hogy a fiatalok megismerhessék a hagyományos táji öltözékeket. Nagyon sok falunak, vidéknek, nem is tudunk róla, megvolt a saját öltözete és természetesen ezeknek az embereknek különböző kulturális eseményeik voltak. Ezekről szeretnénk majd előadásokat tartani a kiállítás kíséretében.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A palánkai Vecsera Sándor Magyar Művelődési Egyesület pályázata is nyert. A kapott pénzt a magyar kultúra népszerűsítésére fordítják.

Faragó Zoltán, a Vecsera Sándor MME elnöke: „A projekt multikulturális program lesz, hiszen Palánka határváros a horvát határnál. A szerb lakosság mellett vannak szlovákok, magyarok, roma származásúak, németek. Egy közös program lesz, amiben gyerekek is részt fognak venni. Ismertetni fogjuk a magyar kultúránkat.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A projekteket a nemzeti kisebbségek költségvetési alapjából finanszírozzák. Összesen 30 millió dinár lett kiosztva. A cél a nemzeti kisebbségek művelődési tevékenységének előmozdítása.

Gordana Čomić, emberi- és kisebbségi jogokért felelős miniszter: „Külön örülünk annak, hogy a programok jó része interkulturális, multikulturális, kisebbségeket és többségben lévőket bevonó projekt. Azt az üzenetet hordozzák, hogy mi kisebbségek vagyunk, a többségben lévőkkel élünk együtt. Ezek a mi kultúránk, a nyelvünk, a hagyományaink. Ezek vagyunk mi, és szeretnénk megmutatni, kik és milyenek vagyunk, hogy erről a többségben élők tudjanak.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A pályázatra több mint 150 nemzeti kisebbségi szervezet küldte be a projektjét. Ezekből 78-nak ítéltek oda támogatást. A szerződéseket ma délelőtt Belgrádban írták alá.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Vecsera Sándor Magyar Művelődési Egyesület
nemzeti kisebbségek
támogatás
kultúra
Bodrogi Hajnalka
Faragó Zoltán
Gordana Čomić

Most

Népszerű