Ugrás a tartalomra
TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/an

30 műtővel bővül a Szerbiai Klinikai Központ kapacitása

2020-10-09
16:00
2020-10-09
19:53
Forrás
Pannon RTV
A felújítást a tervek szerint a jövő év végéig fejezik be. Az egészségügyi intézmény ennek köszönhetően 27 ezer négyzetméterrel bővül, de 59 ezer négyzetméternyi meglévő épületrészt is felújítanak.

A befektetés első fázisára 69 millió eurót különített el a szerb állam, a második fázisra pedig 43 milliót.

A Belgrádban található Szerbiai Klinikai Központ teljes körű felújítását 2018-ban kezdték meg. Az épület 59 ezer négyzetméteres területének teljes körű felújítása mellett egy új szárnyat is kiépítenek. Az új torony felhúzásához 2000 tonna acélt használtak fel és 1200 kilométer kábelt építettek be.

Aleksandar Vučić, szerb államfő: „Igyekszünk havonta egyszer körbejárni az építkezést, mert olyan objektumról van szó, ami a legnagyobb nemzeti jelentőséggel rendelkezik az ország és a polgárok számára. Amit ma láthattak, az nagy előrelépés az egy hónappal ezelőttihez képest. Elvárásaink szerint jövő év szeptemberéig, kevesebb mint egy év alatt elkészül az első fázis.”

Az új szárnyba a sürgősségi központ, a sebészet egy része, a plasztikai sebészet, a szívsebészet, az ortopédia és más osztályok is kerülnek.

A szerb elnök elmondta: „A félintenzív és intenzív ellátást biztosító fekhelyek mindenképp szükségesnek lesznek. Egészségügyünk kapacitásának növelése erősíti Szerbiát és megmutatja, hogy képesek vagyunk törődni a polgárainkkal, a legidősebbekkel, a nagyanyákkal és nagyapákkal, de a gyermekeinkkel és azokkal is, akik még jönnek. Ezért fogjuk egyesével a klinikákat és a kórházakat felújítani.”

A központ a felújítás után 432 betegszobával, 1000 ággyal, 30 műtővel, négy szkennerrel, két mágneses rezonancia-géppel, négy angio-teremmel és a legmodernebb laboratóriumokkal fog rendelkezni. A befektetés összértéke 112 millió euró, az utómunkálatokkal együtt 120-125 millió eurós befektetést jelent.

Szerbiai Klinikai Központ
Belgrád
felújítás
Aleksandar Vučić

Most

19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.
17:01, Frissítve: 17:13

Több belgrádi vendéglátós a csőd szélére került

Az új járványügyi intézkedések miatt az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségekkel kell számolniuk a fővárosi vendéglátósoknak - panaszolják. Szerintük a felgyülemlett kiadások miatt már így is sokukat a teljes csőd fenyegeti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.