Ugrás a tartalomra
FoNet/Senad Ćupljanin

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

2020-07-05
14:23
2020-07-05
19:51
Forrás
Pannon RTV
5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.

15:00 - 302 új eset és 5 áldozat Szerbiában. A járvány kezdete óta összesen 311-en haltak bele a betegségbe. 81 személy jelenleg is kritikus állapotban van, őket lélegeztetőgépen kezelik. Az elmúlt egy napban több mint 5 ezer tesztet végeztek el.

14:22 - Görögország holnaptól lezárja határait a szerbiai turisták előtt. A görög miniszterelnök kabinetje hivatalosan is tájékoztatta az athéni szerb nagykövetséget arról, hogy Görögország holnaptól lezárja határait a szerbiai állampolgárok előtt, kivéve ha elengedhetetlen utazásról van szó

14:00 - Új intézkedéseket vezettek be Verbászon a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A helyi válságstáb a Vajdasági Közegészségügyi Intézet ajánlása értelmében július 4-i ülésén úgy döntött, hogy zárt helyen legfeljebb tíz, míg nyílt téren maximum száz ember lehet egy helyen.

13:30 - Július 5-étől, azaz mától Temerin község válságtörzse szigorított óvintézkedéseket vezet be. Megtiltották az 50 főnél tömegesebb gyülekezést zárt térben, külterületen pedig legfeljebb 500 ember tartózkodhat egyidejűleg.

12:55 -  Április elsejétől július másodikáig a Novi Pazar-i kórházban 46 személy hunyt el - közölte Rasim Ljajić. A szerb idegenforgalmi miniszter a Prva Televíziónak adott interjújában arról számolt be, hogy a Novi Pazarban tapasztalt súlyos helyzet javulni látszik, a rendszer elkezdett működni.

12:20 - 17 személyt vizsgáltak meg az elmúlt 24 órában a szabadkai Covid-rendelőben - közülük két pácienst további kivizsgálásra utaltak a kórházba - tájékoztatnak az illetékesek. Tegnap Szabadkáról 6 mintát továbbítottak elemzésre. További információk a Vírushelyzet Szabadkán című cikkünkben.

12:10 -  Befejeződött a tesztterápia: nem hozott áttörést a hidroklorokin használata. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szombaton bejelentette, hogy befejezte a malária ellen használatos, hidroklorokin nevű gyógyszer tesztelését a koronavírus ellen

09:00 - Tíz községben és városban hirdettek rendkívüli helyzetet a koronavírus miatt. A szakemberek szerint Szerbiában a koronavírus nem gyengült és nem válogat az idősek és a fiatalok között. A fertőzés felgyorsult terjedése miatt a napokban rendkívüli helyzetet hirdettek Novi Pazarban, Tutinban, Kragujevacon, Vranjeban, Ivanjicán, Belgrádban, Šabacon, Čačakon, Ariljeben és Kraljevoban.

Szombat óta a Zimonyi Klinikai Kórházközpont teljes mértékben visszatért a Covid-19 rendszerbe, és egyúttal betegosztályzó centrummá is vált. Dr. Dragoš Stojanović, a kórház igazgatója elmondta a Szerbiai RTV-nek, hogy tegnap délután 14-től 19 óráig 140 vizsgálatot végeztek el az intézményben, vasárnap reggelig pedig újabb 195-öt. Ezzel egy nap alatt 175 koronavírusos beteget vettek fel kórházi ellátásra. Dr. Dragoš Stojanović mindenkit arra intett, hogy viselkedjen felelősségteljesen:

„Nagyon szépen kérem önöket, tartózkodjanak a társadalmi élettől. Hagyják most az éttermeket, uszálydiszkókat és kávézókat, a szórakozást. Higgyék el, nagyon le van terhelve az egészségügyi rendszer. Én látom a saját dolgozóimon, az orvosokon, az egészségügyi technikusokon, tudják, egyáltalán nem könnyű 30 fokon védőfelszerelésben dolgozni, az intenzív osztályon. Mindenütt nagy a terhelés.”

Fotó: Tanjug/Dimitrije Nikolić

A bevezetett intézkedéseknek két hét múlva lehet látható eredménye Kragujevacon, ahol a koronavírus miatt rendkívüli helyzetet vezettek be - mondta a szerb közmédiának dr. Predrag Sazdanović. A helyi klinikai központ igazgatója kiemelte, az intézménynek készen kell állnia arra, hogy nagy számú pácienst fogadjon. Elmondása szerint a klinikai kép változik a fertőzött személyeknél, ugyanis míg márciusban enyhébb lefolyásúnak tűnt a betegség, most több beteg is súlyos klinikai képpel rendelkezik. A Kragujevaci Klinikai Központ hat régiót fed le, így az onnan érkező pácienseket is köteles fogadni - tette hozzá Sazdanović. A Kragujevaci Klinikai központ igazgatója kiemelte: „Konkrétan, tegnap több új páciensünk volt, mint eddig bármikor egy nap alatt. Jellemzően egyre több kragujevaci jelentkezik, és a šumadijai régióból is egyre többen érkeznek.”

Dr. Aleksandar Macan, a kraljevoi Közegészségügyi Intézet igazgatója elmondta a 24 csütörtökön elküldött  mintából vasárnap reggelig 22 eredmény érkezett meg. Ebből 9 lett pozitív koronavírus-fertőzésre. Hozzátette, körülbelül száz ember keresi fel a Covid-rendelőt naponta. Növekvő aggodalomra ad okot, hogy a pozitívak százalékaránya az elemzett személyek között időnként eléri a 70 százalékot is. Meg kell tanulnunk a vírussal való együttélést, és felelősen kell viselkednünk - mutatott rá Macan.

„ Ez a vírus, amely itt van, megpróbálja közölni velünk, hogy köztünk van, és tanuljunk meg élni vele. Nem megfelelő viselkedésünkkel mi nem elkapjuk a vírus, hanem magunkhoz vesszük. Tehát a mi célunk a következő hetekben, hogy ezt megelőzzük, és azt is tudatosítsuk, hogy ha elkapjuk, arról mi tehetünk.”

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-fertőzés következtében olyan fiatalok is elhunyhatnak, akik nem szenvedtek krónikus vagy egyéb betegségben.

Szerbia
koronavírus
koronavírus-járvány

Most

16:48, Frissítve: 17:00

Jövő héten is kánikula lesz

Folytatódik a kánikula a jövő héten is térségünkben - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet honlapján. Tegnap 36,7 Celsius-fokot mértek Budakalászon.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.