Ugrás a tartalomra
Pixabay/outsideclick

311 új koronavírusos Szerbiában, Belgrádban van a legtöbb fertőzött

2020-08-02
16:04
2020-08-02
18:20
Forrás
Pannon RTV
Egy nap alatt nyolc áldozatot követelt a kór, a járvány szerbiai megjelenése óta 590-en vesztették életüket a betegségben.

18:00 - Hat egészségügyi dolgozó érkezett Olaszországból Szerbiába, hogy segítséget nyújtsanak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - jelentette be a belgrádi olasz nagykövetség. Az orvosok között két aneszteziológus, egy mentőorvos, egy fertőző betegségekre specializálódott orvos, egy sebész, és egy orvostechnikus van. 

Újabb 311 személynek lett pozitív a tesztje Szerbiában, 8 személy hunyt el az elmúlt 24 órában a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében - ismertette a friss adatokat a válságstáb mai sajtótájékoztatóján Zlatibor Lončar. A legtöbb fertőzött Belgrád területén van, és csökken azon fertőzöttek száma, akik az egészségügyben dolgoznak - mondta el az egészségügyi miniszter. Jelenleg 4196 személy szorul kórházi kezelésre, lélegeztetőgépen 146-an vannak. Az egészségügyi miniszter szerint nincs más megoldás, a legtöbb embernek fel kell vennie majd a vakcinát.

Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter, Szerbia: „Hol jó a helyzet, hol áll teljes ellenőrzés alatt? Ott, ahol az emberek betartják az intézkedéseket, például Németországban, Szlovéniában, Ausztriában. Miért ne lehetnénk mi is olyan fegyelmezettek, mint ők? Miért? Náluk talán másmilyen intézkedések vannak? Nem, tehát minden csak attól függ, hogy hogyan viselkedünk. Ezért szeretném kihasználni az alkalmat, hogy mindenkit felszólítsak arra, hogy ne engedje el magát. Élhetünk a maszkkal, a távolságtartással, a gyakori kézmosással, mert ez sokkal jobb, mint az, hogy elengedjük magunkat, és azt higgyük, hogy majd egy bizonyos napon ez az egész magától elmúlik. Nem, nem fog eltűnni, tudnunk kell, hogy ez a vírus itt van, és itt lesz mindaddig, amíg nem lesz meg a védőoltás, és nemcsak addig, hanem addig, míg az emberek többsége nem veszi fel a vakcinát.”

Rendkívüli állapotot hirdettek tegnap Temerinben a koronavírus járvány miatt - írja az újvidéki sajtó. A helyi válságstáb döntése értelmében augusztus elsejétől lépett életbe a rendkívüli állapot. A döntés a járvány terjedésének megelőzését célzó intézkedések bevezetésével jár, ezek azonban egyelőre nem ismertek még, ahogyan az sem, hogy pontosan hány beteget tartanak számon a községben.

Az elmúlt napokban bőven háromszáz felett volt a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, előtte a napi négyszáz feletti szám volt a meghatározó. Az illetékesek szerint az első hullám második fellángolása tart az országban, ugyanakkor a járványgörbe kiegyenesedni látszik. Hogyan indul szeptemberben az iskola? Mi az, ami a betegek számának csökkenéséhez vezethet? Betartják-e a korlátozó intézkedéseket a szerbiaiak? Ezek a kérdések foglalkoztatják napok óta a közvéleményt.

Az ország számos településén rendkívüli állapot van érvényben hetek óta. Az önkormányzatok korlátozzák a vendéglátóipari létesítmények nyitvatartási idejét, a közintézményekben kötelezik az embereket a maszkviselésre, valamint a szociális távolságtartásra. Az intézkedések - főleg, ha az emberek betartják őket - több településen meghozták a várt eredményt. Novi Pazar néhány héttel ezelőtt súlyos gócpontnak számított, volt olyan időszak, hogy a helyi közkórházban bőven háromszáz feletti koronavírusos személyt láttak el. Mostanra változott a helyzet.

Mirsad Đerlek, a Novi Pazar-i Közkórház koordinátora: „Július 8-án 389 beteg volt a kórházban, reggel az orvosi egyeztetésen - nincs szabadnapunk, vasárnap is dolgozunk - elhangzott, hogy jelenleg 59 páciensünk van. Ezek az adatok bizakodásra adnak okot, de összességében arra kértem a kollégáimat, hogy vegyék komolyan a helyzetet, és viselkedjünk úgy, mintha 300 személy lenne a kórházban.”

 

Ada, Szabadka, Zenta. A legtöbb önkormányzatban az említett intézkedések bevezetése mellett az elmúlt napokban megnyitottak, vagy hétfőtől megnyitnak a fürdőhelyek. A csobbanni vágyóknak ugyanakkor több intézkedést is be kell tartaniuk, hiszen mégiscsak sok ember egy helyen való összegyűléséről van szó. Belgrádban vasárnap délelőtt megrohamozták az emberek az Ada Ciganliját. Erre egyébként a helyi polgármester-helyettes is biztatta őket. Amennyiben fürdőbe megyünk, több intézkedést is be kell tartanunk.

Maja Pavlović az Ada Ciganlija Közvállalat munkatársa: „Nagyon fontos, hogy betartsák a sokszor emlegetett távolságtartásra vonatkozó felhívást. Ugyanilyen fontos, hogy a tó területén tartózkodók, a vízbe menetel előtt, valamint az úszást követően lezuhanyozzanak, gyakran fertőtlenítsék a kezüket, és azokat a tárgyakat, amelyeket magukkal visznek, és természetesen, amennyiben légúti betegségre utaló tüneteket észlelnek magukon, ne jöjjenek a Szávai-tóra.”

A járványhelyzet idején való fürdés és kikapcsolódás közepette egyre többen gondolnak már a szeptemberre is. Egy hónap múlva ilyenkor már az iskolapadban, vagy a számítógépük előtt ülnek majd a gyerekek a hűs medence- , vagy tópart helyett. Több variáció is napvilágot látott már az iskola folytatásával kapcsolatban.

Dr. Predrag Kon, járványügyi szakember: „Mindenképpen úgy gondolom, hogy a fiatalabb generáció számára nagyon fontos a szocializáció, hogy ott legyenek az iskolában, így valamilyen módon egyezek azzal, hogy az elsősök és másodikosok menjenek iskolába, negyedik osztályig nem tudok ellenérvet felhozni. A többieknek lehetséges, hogy kevert modell lesz bevezetve, járványügyi szempontból ez alátámasztható, tehát, hogy vagy online formában vagy sem, ez mind a helyzettől függ.”

Az iskolakezdés módjáról egyébként várhatóan hétfőn vagy kedden dönt a válságstáb az oktatási minisztérium javaslatai alapján, így mindenkinek lesz ideje felkészülni a szeptemberi helyzetre. A járványügyi szakemberek összességében azt hangsúlyozzák, hogy mivel most nincsenek szigorú korlátozó intézkedések, a járványgörbe elnyújtása, a betegszám csökkentése hosszabb ideig fog tartani, mint tavasszal a kijárási tilalmak idején.

koronavírus
koronavírus-járvány
Szerbia

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.