Ugrás a tartalomra

3.823 újabb igazolt fertőzött, 49 áldozat

2020.12.25
15:00
2020.12.25
22:00
Forrás
Szerbiai RTV, bolnicasubotica.com, covid19.rs
Csütörtökhöz képest csökkent az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. A hétvégén este 8 óráig lehetnek nyitva a vendéglátóipari egységek, az éttermek, a kávézók és a bevásárlóközpontok.

Az elmúlt 24 órában 3.823 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba Szerbiában

14.794 személyt teszteltek. A kór szövődményeinek következtében 49 beteg hunyt el az elmúlt egy nap alatt. Eddig összesen 2.931-en hunytak el a koronavírus okozta betegség szövődményeiben az országban. A kórházi kezelésre szorulók száma 9.699, közülük 300-an vannak lélegeztetőgépen. A halálozási arány 0,91 százalék Szerbiában.

A szerbiai válságstáb délutáni sajtótájékoztatóján a legfrissebb adatok ismertetése után Branislav Tiodorović járványügyi szakember a legújabb intézkedésekről is beszélt, amelyekről a stáb ma reggeli ülésén döntöttek. A szilveszteri nyitvatartásokról hétfőn egyeztetnek.

„Nem mindegy, hogy munkanapon rendkívül zsúfoltak lesznek-e az üzletek. Ezért azt mondom, hogy az igények kielégítése megérdemel néhány szolgáltatást vagy vásárlást a boltokban. Ezért indokolt az ötlet, hogy most hétvégén 20 óráig dolgozzanak a bevásárlóközpontok, valamint más értékesítéssel és szolgáltatásokkal foglalkozó objektumok, hogy ezáltal kisebb legyen a vásárlási nyomás, és több idő álljon rendelkezésre, és ez megvalósítható.”

A szerb kormánya elfogadta a kovid-19 fertőző betegség megelőzéséről és visszaszorításáról szóló rendelet módosítását, amely december 26-ra és 27-re, azaz erre a hétvégére vonatkozik. Ezzel érvénybe léptek a válságstáb javaslatai a nyitvatartást illetően.

Az új rendelet értelmében a kereskedelmi és a vendéglátóipari egységek 20 óráig tarthatnak nyitva. Emellett dolgozhatnak a fodrászatok, a szépségszalonok és az edzőtermek is.

A már eddig is hatályban lévő intézkedések értelmében a kulturális intézmények 21 óráig működhetnek, illetve korlátozás nélkül dolgozhatnak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak üzemanyagtöltő állomásai, valamint az éttermek házhoz szállítása is működhet.

Heti rendszerességgel érkeznek majd oltóanyag adagok Szerbiába - jelentette ki Aleksandar Vučić a Belgrád közelében lévő batajnicai katonai repülőtéren, miután fogadta az Egyesült Arab Emírségekből érkező egészségügyi felszerelésből álló adományt.

Az előttünk álló hétvégén várhatóan este 8 óráig lehetnek majd nyitva a vendéglátóipari egységek, az éttermek, a kávézók és a bevásárlóközpontok Szerbiában

Erről döntött ma reggeli ülésén a szerbiai válságstáb, ezt még a szerb kormánynak el kell fogadnia. A szerbiai sajtó arról ír, hogy komoly feszültségek vannak a válságstáb soraiban, mivel az orvosok és a gazdasági-politikai szereplők más álláspontot képviselnek. Míg az egészségügyi szakemberek a szigorításokat sürgetik, a gazdaság és a politika képviselői az enyhítéseket szorgalmazzák. 

Vajdaságban csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában

974 új beteget regisztráltak az elmúlt egy nap alatt. Vajdaságban jelenleg 39.011 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván – áll a Vajdasági Klinikai Központ jelentésében. A legtöbb fertőzött Újvidéken van, 11.830 beteg, ezután Nagybecskerek következik több mint 3200 esettel, majd Pancsova több mint 3000, Szabadka több mint 2000, és Palánka több mint 1700 fertőzöttel.

Az elmúlt 24 órában 48 koronavírusos tünetekkel rendelkező beteget vizsgáltak meg a Szabadkai Közkórházban, és 13 pácienst tartottak benn kezelésen. 18 eddig ott lábadozó személyt otthoni gyógyulásra és karanténba küldtek. Az intézményben jelenleg összesen 162 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 18-an szorulnak mesterséges lélegeztetésre - tájékoztat az egészségügyi intézmény.

A vendéglátóipari egységek nem fognak működni szilveszter éjszakáján - nyilatkozta Branislav Tiodorović. A járványügyi szakorvos, a válságstáb tagja úgy fogalmazott, nincs esély arra, hogy ezek a létesítmények december 31-én este dolgozzanak, valószínűleg este 8 óráig tarthatnak majd nyitva, január 1-én pedig minden zárva lesz. Január 2-án csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak üzemanyagtöltő állomásai, valamint az éttermek házhoz szállítása működhet. A válságstáb orvosi része szerint az újévvárást, csakúgy, mint a karácsonyt, otthon, szűk családi körben kellene megünnepelni. Az újévvárással kapcsolatos korlátozásokról hétfőn tesz javaslatot a szerbiai válságstáb. 

Szerbia
válságstáb
koronavírus-járvány
fertőzött

Most

Népszerű