Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

3D nyomtatót kapott az adai Műszaki Iskola

2018-06-19
15:26
2018-06-20
07:52
Forrás
Pannon RTV
3D nyomtatót adományozott az adai Műszaki Iskolának a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A székesfehérvári Garzon Bútor Cégcsoport jóvoltából pedig új berendezés került a vajdasági oktatási intézmény egyik tantermébe. A műszaki fejlesztés hatalmas segítséget nyújt az adai iskolának, hiszen az ott tanuló diákok modern körülmények között szerezhetnek szaktudást.

Az adai Műszaki Iskola logóját ábrázoló kulcstartót készít az új 3 dimenziós nyomtató. A precíz gép működését több tanuló is érdeklődéssel figyeli. A jövőre diplomázó Burza Ralf főként a robottechnika iránt érdeklődik.

Burza Ralf, diák, Műszaki Iskola, Ada: „Nagyon érdekelt ez az informatikai szakirány és ezen belül is a programozás. Itt el lehet mélyíteni ezt a tudományt, emellett pedig az elektrotechnikáról is tanulok, áramkörökről is a robottechnikáról is.”

A 3 dimenziós nyomtató egy speciális műanyag szállal dolgozik, amelynek megolvasztásával bármilyen előre beprogramozott alakzatot megformál.

Bíró Árpád, szaktanár, Műszaki Iskola, Ada: „Van egy fej, ami felhevíti ezt a műanyagot. Ez a fej x, y tengelyen mozog. Egy talpazatra készíti el a műanyagot és, ahogy ez a talpazat megy egyre lejjebb, úgy kapjuk meg a 3D-s formát.”

Az új nyomtatót a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ajánlotta fel az adai oktatási intézménynek.

Radetzky Jenő, elnök, Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: „Azt szeretnénk, hogy a Kárpát-medencében a magyar gazdaság az oktatás támogatásával is jelen legyen, hiszen az egységes gazdasági térhez magas szintű oktatásra és tudásra van szükség, amit az adai iskola művel, és nagyra értékeljük az ő tevékenységüket. Szeretnénk szerényen hozzájárulni ahhoz a nagyszerű munkához, amit végeznek.”

Az adai Műszaki Iskolának jelenleg 360 tanulója van. Az intézményben arra törekszenek, hogy az ott tanuló diákok a legkorszerűbb felszerelések mellett szerezzenek tudást - emelte ki az iskola igazgatója.

Gilice Hilda, igazgató, Műszaki Iskola, Ada: „Úgy tekintjük, hogy a jövőben mindenképpen nagyon nagy hasznuk lesz, abban az esetben, ha felsőfokú oktatási intézménybe járnak, illetve a különböző cégekben való elhelyezkedésük során is. Mindenképpen piacképes munkaerővé válnak tanulóink.

Az ünnepélyes eseményen Hajnal Jenő is részt vett. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke az adai Műszaki Iskolát a délvidéki magyarság egyik legfontosabb oktatási intézményének nevezte.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Nagyon fontos az, hogy itt helyben nemcsak tudást szerezzenek, hanem úgy tanuljanak tovább, vagy induljanak vállalkozni, hogy itthon keressék boldogulásukat.”

Ada
Műszaki Iskola
Hajnal Jenő
Garzon Bútor Cégcsoport
Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Radetzky Jenő
Gilice Hilda

Most

13:58

Ana Brnabić ismertette az új kormány céljait

Ana Brnabić szerb kormányalakító ma délelőtt a parlamentben ismertetett expozéjában hangsúlyozta, hogy az új kabinet a politikai és a gazdasági folytonosság kormánya lesz. Hat célt emelt ki, ezek közül a polgárok egészségét nevezte a legfontosabbnak.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.