Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A 44-es megtorlás áldozataira emlékeztek Magyarkanizsán

2017.11.02
17:21
2017.11.02
19:32
Forrás
Pannon RTV
A magyarkanizsai nagytemetőben ma délután emlékeztek meg az 1944-es magyarellenes megtorlások áldozatairól.

Zapletán Géza esperes-plébános és Savelin Zoltán martonosi plébános egyházi megemlékezést tartott és megáldotta a sírhelyet. Forró Lajos történész, a Délvidék Kutató Központ alelnöke mondott történelmi megemlékezést, amelyben kiemelte a Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság fontosságát is a 73 ezelőtt történtek feltárása érdekében.

Forró Lajos, történész: „Büszke vagyok arra, hogy az akadémiai bizottság tagjaként részt vehettem a kutatásokban, az események feltárásában és ezzel a két nép közötti megbékélés elősegítésében. Mert megbékélni akkor lehet, ha kölcsönösen beszélünk sérelmeinkről, megismerjük s elfogadjuk egymás történelmét, s megtanuljuk tisztelni egymás halottait.”

A beszéd után a községi önkormányzat, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, Magyarkanizsa helyi közössége, a szegedi Délvidék Kutató Központ és a községi Nyugdíjas Egyesület képviselői elhelyezték a kegyelet virágait. Az emlékezők között volt az oromhegyesi Törtei Mihály is, akinek édesapját, Törtei Ferencet is kivégezték a partizánok. Mindeddig azt hitte, hogy egyedül néhai Dobó Sándor tanár úr tudta, hol végezték ki édesapját, de most előkerült még valaki.

Törtei Mihály, hozzátartozó, Oromhegyes: „Egy ember tudja most Kanizsán, találkoztam vele és azt mondta, elmegyünk és megmutatja. Sanyi bácsi tudta, csak sajnos a tanár úr gyorsan eltávozott közülünk, és így nem tudtam meg, hogy hol van, de most megtudtam. ”

Az 1944-es emlékmű megkoszorúzása után a résztvevők virágot helyeztek az I. világháború áldozatainak sírkertjében álló kereszthez is.

 

Magyarkanizsa
megemlékezés

Most

22:03, Frissítve: 22:08

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.
19:20, Frissítve: 20:54

Kellene a hó a földekre

Hiányzik a hó a földekről. Január elején rekordokat döntött a szokatlanul enyhe időjárás. Ennek csak a gazdák nem örülnek, hiszen a hideg hiányában egyre több az áttelelő kórokozó, melyek a tavasz kezdetével azonnal károsítani kezdenek.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.