Ugrás a tartalomra

48 tanintézményben nyílhat 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztály

2023.09.22
14:07
2023.09.22
15:54
Forrás
Pannon RTV
Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács.

Elfogadták a Magyar Nemzeti Tanács idei költségvetésének módosítását a tanács 8. rendes ülésén. Emellett az ülés 89 napirendi pontja között szerepelt a kis létszámú osztályok jóváhagyása, intézmények munka-, és pénzügyi beszámolói, és igazgatóválasztások is.

A Magyar Nemzeti Tanács ülésén egyhangúlag elfogadták a tizenöt főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztály megnyitását 48 tanintézményben. Az MNT a kis létszámú tagozatok segítésével nemcsak az iskolákat támogatja, hanem a közösségek megmaradását és az itt élő emberek jövőbe vetett hitét is.

Salamon Géza, tag, MNT: „A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából a magyar nyelven tanuló gyerekek sokféle támogatást kapnak az óvodától az egyetemig. Az anyagi támogatáson kívül fontos a különböző kirándulások, táborok, képzések szervezése a tanulók számára, a pedagógusok részére pedig szakmai továbbképzések, amelyek szervezésére a Magyar Nemzeti Tanács nagy hangsúlyt fektetett.”

Az ülésen elhangzott, bővült a magyarkanizsai iskolai hálózat. Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja: „A meglévő 10 általános iskolai épület mellett még egy kihelyezett tagozatot lát elő mégpedig a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola keretein belül. Az általános iskolai oktatásban részesülnek azok a gyermekek magyar nyelven, akiknek különös bánásmódra van szükségük szellemi vagy testi fogyatékosságuk miatt.”

A Magyar Nemzeti Tanács idei költségvetésének módosításáról is döntöttek. Azért volt szükség a módosításra, mert a Tartományi Kormány a Magyar Szó Lapkiadó Kft. részére 160 millió dinárt hagyott jóvá konferencia és multifunkciós terem létrehozására. Ez belekerül majd az MNT költségvetésébe, és onnan kerül majd a lapkiadóhoz. Fremond Árpád, elnök, MNT: „Több ízben már korábban is beszéltünk erről a fejlesztésről. Azt gondolom, hogy ezt az összeget a tartomány a Magyar Szó Kft. tudja bocsátani ebben óriási szerepe van Pásztor Istvánnak, aki gyakorlatilag folyamatosan mindent megtett annak érdekében, hogy segítse ezt a projektet. És a tartomány ezt az összeget ehhez a projektumhoz biztosítani tudja.”

A Magyar Nemzeti Tanács következő ülését október végén, vagy november elején tartják majd.

MNT
Fremond Árpád

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 16:57

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 16:33

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.