Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

500 család kapott új vízvezetéket

2022.04.27
16:40
2022.04.27
17:48
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában több mint 500, Magyarkanizsa községben pedig 121 háztartásban újították fel a vízvezetékrendszert az elmúlt hónapokban.

A beruházás a szerb állam, a helyi önkormányzat, az Interaktív Pedagógiai Központ, az Ökumenikus Segélyszervezet és a németországi GIZ jóvoltából valósult meg.

Az elavult vízvezetékcsöveket cserélték ki Horgoson, Martonoson és Magyarkanizsán A romák és mások további sebezhetőségének csökkentése nevet viselő projekt részeként. 121 háztartáshoz juttatták el az új és az előírásoknak megfelelő csővezetéket.

Kolompár Attila, Horgos: „Azbeszt cső volt ezelőtt, ami már nagyon régi volt, és most alkatán van, és minden ház egy új vezetéket kapott. Úgyhogy a vezetékkel meg vagyunk elégedve, új vízóraakna is lett, aminek nagyon örülünk, és a víz szuper, tiszta és jó.”

A projekt 17 szerbiai önkormányzatban valósult meg, egyrészt az immunizáció javítása, másrészt a koronavírus-járvány miatt.

Robert Bu, a „Romák és más marginalizáltak befogadása” program csoportvezetője, Szerbia: „Ezen a projekten keresztül megerősítettük, hogy a közös munka által sikerül a célunkat elérni, vagyis a különböző marginalizált csoportok ivóvízhez jutását.”

A beruházás összértéke a Tisza-menti községben 10,7 millió dinár volt. A projektnek köszönhetően az országban több mint 500 roma és más nemzetiségű család kapott új vízvezetéket.

Gordana Čomić, emberi és kisebbségjogokért, társadalmi párbeszédért felelős miniszter, Szerbia: „A víz egy csoda! Mindamellett, hogy egy alapvető emberi jog, mi azt szeretnénk, hogy közös együttműködéssel ez a projekt folytatódjon, és hogy pár év múlva, de 2030-ig biztos, hogy azok a gyerekek, akik most születnek Magyarkanizsán, magyarok, szerbek, romák, bárki, és akik majd a 2029-es, 2030-as években elindulnak az iskolába, ne tudják meg, milyen víz nélkül élni. Ezekért a gyerekekért dolgozunk, és ezért végtelenül hálás vagyok.”

A munkálatok kivitelezője a horgosi Tisza Menti Vízművek Kft. volt.

vízvezeték
roma
Horgos
Gordana Čomić

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű