Ugrás a tartalomra

6500 gyerek kirándul a Rákóczi Szövetség jóvoltából

2018.06.02
21:21
2018.06.03
16:31
Forrás
Pannon RTV
6500 Kárpát-medencei gyerek indult el kirándulni a napokban a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási programjának köszönhetően.

A nemzetépítés a kapcsolatok kialakítását és elmélyítését jelenti, ezt szolgálják a kiruccanások is. A tanulók határt átlépve keresnek fel egy iskolát, és ismerkednek meg úti céljuk környezetével, történelmével, legyen az az anyaországban vagy valamelyik külhoni területen.

A Rákóczi Szövetség pályázatára 128 sikerrel pályázó iskola közül 74 magyarországi, 19 erdélyi és partiumi, 21 felvidéki, 11 délvidéki és 3 kárpátaljai. Az utazók nem csak Magyarországról és Magyarországra utaznak, hanem több esetben külhoni régiók iskolái keresik fel egymást. A Délvidékről Szegedre és Ópusztaszerre indultak a diákok.

Kanyó Anikó, tanár, útvezető, Újvidék: „Mi a pályázat alkalmával igyekeztünk a délvidéki és a Délvidéken élő fiatalokat, a szórványban élő fiatalokat megajándékozni, megjutalmazni egy ilyen kirándulással.”

A legkisebb szerémségi falvakból és a bánságból is vannak a kirándulók között.

Isaszegi Tóth Krisztián, Szenttamás: „Olyan, mintha a hazámba mennék, és jó olyanok közt lenni, akik olyanok, mint én.”

A délvidéki diákok közül sokan először utaztak Ópusztaszerre.

Lennert Sarolta, Hódegyháza: „Ópusztaszeren még soha nem voltam. Szeretem a történelmet, szeretek kirándulni.”

A nemzethez tartozás érzése a kirándulás egyik legfontosabb célja.

Faj Valentin, Piros: „Különbözőnek érzem attól magam, hogy magyar vagyok, mert magyarnak lenni az igazából nagy kincs.”

Nemcsak vajdasági diákok kelnek ezekben a napokban útra, de a Délvidékre is érkeznek csoportok Magyarországról és a külhoni területekről is.

Rákóczi Szövetség
Kárpát-medence
kirándulás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.