Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

70 erdei fülesbagoly telel Topolyán

2022.12.24
13:32
2022.12.24
16:28
Forrás
Pannon RTV
Mintegy hetven erdei fülesbagoly telel idén Topolya központjában. Az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezésében bagolylesen vehettek részt az érdeklődők. Kiemelten fontosnak tartják a fokozottan védett bagolyfaj telelőhelyeinek megőrzését.

Teleszkóp és távcső segítségével, szakmai vezetéssel leshették meg Topolya központjában a járókelők az erdei fülesbaglyokat, melyek napközben pihenőjüket töltik a fenyőkön és a nyírfákon. A gyerekeket érdekelte leginkább a környezetében jól megbúvó madár, segítettek a számlálásban is.

Horváth Máté, Topolya: „Távcsővel néztük, teleszkóppal, és megtudtuk őket figyelni, hogy teljesen át tudják forgatni a fejüket.”

Tóth Ádám, Topolya: „Ez az első alkalom, hogy itt vagyok a bagolylesen, nagyon sok baglyot megszámoltunk, én olyan tízet számoltam, és nagyon érdekes, hogy a baglyok ilyenkor alszanak és éjjel vadásznak.”

Zagorac Jovan, Topolya: „Sokszor, mikor megyek az iskolából, látom őket és megszámoltam huszonkét darabot.”

Európa és a Kárpát–medence leggyakoribb bagolyfaja az erdei fülesbagoly. Vajdaságban rendszeres fészkelő, télire északabbról is érkeznek egyedek. Topolya központjában 30 éve telelnek erdei fülesbaglyok. A megfigyelések szerint három téli hónap alatt egy tonna rágcsálót is elfogyasztanak, főként mezei pockokat, ezért különösen fontos a jelenlétük a mezőgazdaság szempontjából is.

Sihelnik József, ornitológus, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Az idei évben olyan hatvan-hetven madár tartózkodik bent átlagosan a telelőhelyen, ez átlagos évnek számít, nyilván, abban az évben, amikor táplálékbőség van, akkor több fiókát tudnak nevelni, illetve, ha több érkezik az észak-európai régiókból, akkor több található Topolyán is, az eddigi rekord az 191 példány Topolyán.”

Oktatótáblák is jelzik a legnépesebb topolyai erdei fülesbagoly telelőhelyét, valamint az Arcus figyelemmel kíséri a hálófák állapotát. A kiszáradtakat szükség szerint pótolják is.

fülesbagoly
Topolya
bagolyles

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.