Ugrás a tartalomra

90 ezer szerbiai háztartás számára biztosítanak szélessávú internetet

2021.01.27
15:31
2021.01.27
20:03
Forrás
Pannon RTV
1,7 millió euró értékű támogatásról írtak alá megállapodást ma alá a szerb kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank képviselői Belgrádban.

A pénzből egy projekt tervdokumentációjának elkészítése valósulhat meg, amelynek köszönhetően mintegy 90 000 szerbiai vidéki háztartás juthat majd szélessávú internethez.

A projekt által azon szerbiai vidéki háztartások kétharmada számára biztosítanak szélessávú internetet, ahol jelenleg ezt nélkülözik.

Tatjana Matić szerb távközlési miniszter: „Teljesen új perspektívát biztosít az ezeken a településeken élő gyerekek és fiatalok számára, valamint a felnőttek számára is. Tehát mintegy 90 000 háztartást érint 600 szerbiai településen.”

A szélessávú internet bevezetésével a vidéken élő gyerekek és fiatalok számos területen tudnak majd könnyebben érvényesülni – hangsúlyozták az eseményen. Nem utolsó sorban az oktatás is magasabb szintű lehet.

Jadranka Joksimović szerb eurointegrációs miniszter: „Magának a projektnek az összértéke mintegy 76 millió euró és a nyár folyamán pályáztuk meg, amikor 12 nagy infrastrukturális projektet készítettünk elő a nyugat-balkáni gazdasági-beruházási terv kapcsán, amit Várhelyi bővítési biztos, az EU delegációja és természetesen Szerbia is népszerűsített.”

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank prioritásként kezeli Szerbiában a magánipar versenyképességét, valamint a digitalizált és inkluzív gazdaságra való áttérést – mondta az eseményen Hargitai Zsuzsanna, a bank nyugat-balkáni igazgatója.

„Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 18 millió eurót biztosít ennek a kísérleti projektnek az első szakaszára és szeretnénk, ha folytatódna ez az együttműködés. A nyugat-balkáni beruházási keret 1,7 millió eurót biztosít a projekt előkészítési folyamatára.”

A szerződés aláírásakor Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségének vezetője, valamint Nikolaus Lutterotti, Ausztria szerbiai nagykövete is jelen volt.

internet
szélessávú
Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank
Hargitai Zsuzsanna

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.
13:49, Frissítve: 16:36

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.