Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

90 ezer szerbiai háztartás számára biztosítanak szélessávú internetet

2021.01.27
15:31
2021.01.27
20:03
Forrás
Pannon RTV
1,7 millió euró értékű támogatásról írtak alá megállapodást ma alá a szerb kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank képviselői Belgrádban.

A pénzből egy projekt tervdokumentációjának elkészítése valósulhat meg, amelynek köszönhetően mintegy 90 000 szerbiai vidéki háztartás juthat majd szélessávú internethez.

A projekt által azon szerbiai vidéki háztartások kétharmada számára biztosítanak szélessávú internetet, ahol jelenleg ezt nélkülözik.

Tatjana Matić szerb távközlési miniszter: „Teljesen új perspektívát biztosít az ezeken a településeken élő gyerekek és fiatalok számára, valamint a felnőttek számára is. Tehát mintegy 90 000 háztartást érint 600 szerbiai településen.”

A szélessávú internet bevezetésével a vidéken élő gyerekek és fiatalok számos területen tudnak majd könnyebben érvényesülni – hangsúlyozták az eseményen. Nem utolsó sorban az oktatás is magasabb szintű lehet.

Jadranka Joksimović szerb eurointegrációs miniszter: „Magának a projektnek az összértéke mintegy 76 millió euró és a nyár folyamán pályáztuk meg, amikor 12 nagy infrastrukturális projektet készítettünk elő a nyugat-balkáni gazdasági-beruházási terv kapcsán, amit Várhelyi bővítési biztos, az EU delegációja és természetesen Szerbia is népszerűsített.”

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank prioritásként kezeli Szerbiában a magánipar versenyképességét, valamint a digitalizált és inkluzív gazdaságra való áttérést – mondta az eseményen Hargitai Zsuzsanna, a bank nyugat-balkáni igazgatója.

„Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 18 millió eurót biztosít ennek a kísérleti projektnek az első szakaszára és szeretnénk, ha folytatódna ez az együttműködés. A nyugat-balkáni beruházási keret 1,7 millió eurót biztosít a projekt előkészítési folyamatára.”

A szerződés aláírásakor Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségének vezetője, valamint Nikolaus Lutterotti, Ausztria szerbiai nagykövete is jelen volt.

internet
szélessávú
Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank
Hargitai Zsuzsanna

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.