Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

90 ezer szerbiai háztartás számára biztosítanak szélessávú internetet

2021-01-27
15:31
2021-01-27
20:03
Forrás
Pannon RTV
1,7 millió euró értékű támogatásról írtak alá megállapodást ma alá a szerb kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank képviselői Belgrádban.

A pénzből egy projekt tervdokumentációjának elkészítése valósulhat meg, amelynek köszönhetően mintegy 90 000 szerbiai vidéki háztartás juthat majd szélessávú internethez.

Pannon RTV/Idei Sándor

A projekt által azon szerbiai vidéki háztartások kétharmada számára biztosítanak szélessávú internetet, ahol jelenleg ezt nélkülözik.

Tatjana Matić szerb távközlési miniszter: „Teljesen új perspektívát biztosít az ezeken a településeken élő gyerekek és fiatalok számára, valamint a felnőttek számára is. Tehát mintegy 90 000 háztartást érint 600 szerbiai településen.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A szélessávú internet bevezetésével a vidéken élő gyerekek és fiatalok számos területen tudnak majd könnyebben érvényesülni – hangsúlyozták az eseményen. Nem utolsó sorban az oktatás is magasabb szintű lehet.

Jadranka Joksimović szerb eurointegrációs miniszter: „Magának a projektnek az összértéke mintegy 76 millió euró és a nyár folyamán pályáztuk meg, amikor 12 nagy infrastrukturális projektet készítettünk elő a nyugat-balkáni gazdasági-beruházási terv kapcsán, amit Várhelyi bővítési biztos, az EU delegációja és természetesen Szerbia is népszerűsített.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank prioritásként kezeli Szerbiában a magánipar versenyképességét, valamint a digitalizált és inkluzív gazdaságra való áttérést – mondta az eseményen Hargitai Zsuzsanna, a bank nyugat-balkáni igazgatója.

„Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 18 millió eurót biztosít ennek a kísérleti projektnek az első szakaszára és szeretnénk, ha folytatódna ez az együttműködés. A nyugat-balkáni beruházási keret 1,7 millió eurót biztosít a projekt előkészítési folyamatára.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A szerződés aláírásakor Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségének vezetője, valamint Nikolaus Lutterotti, Ausztria szerbiai nagykövete is jelen volt.

internet
szélessávú
Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank
Jadranka Joksimović
Hargitai Zsuzsanna

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.