Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Adán is zajlik az elsős kisdiákok beíratása

2021.04.08
12:50
2021.04.08
17:15
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság szerte, így Adán is zajlik az elsősök általános iskolába való beíratása. A szülőknek nem kell magukkal vinniük a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, az állampolgársági bizonyítványt és a lakcímigazolást sem, az iskolák szerzik be.

Az adai Cseh Károly Általános Iskola a járványügyi intézkedéseket szigorúan betartva 20 perces időkülönbséggel fogadja azokat a szülőket, akik személyesen szeretnék beíratni gyermeküket az iskolába. Hunyadi Melinda kisfia, Botond szeptemberben kezdi meg az első osztályt: „Nagyon várja az iskolát, szerintem benne félelem nincs ezzel kapcsolatban. Ügyes, okos kisgyerek, szerintem menni fog, nem lesz ebből probléma, sőt várja az iskolát.”

Pannon RTV

Az iskolaérettségi szintfelmérés elengedhetetlen minden óvodás számára és amennyiben indokolt, a törvény lehetővé teszi, hogy azok a gyerekek, akik 2015-ös születésűek, a pszichológus javaslata és a szülők döntése alapján egy évvel később kezdjék meg az első osztályt.

Dragin Anasztázia, pszichológus, Cseh Károly Általános Iskola: „Megtörtént már a felmérés, a kis ovisoknak a felmérése. Igyekszünk minél hamarabb ezt elvégezni, hogy a szülőknek is tudjunk jó tanácsokat adni, és hogy az egyéni beszélgetéseket is meg tudjuk tartani. 92 gyermeket mértem fel, és ők többé-kevésbé készen állnak az iskolára.”

Pannon RTV

Az adai Cseh Károly Általános Iskolában idén várhatóan 79 magyar és 8 szerb ajkú tanuló kezdi meg tanulmányait. Reményeik szerint az adai épületben két-két osztályt tudnak nyitni magyar nyelven, és egy osztályt szerb nyelven. Míg Törökfaluban egy önálló osztályban, addig Völgyparton összevont tagozaton szervezik meg az oktatást.

Maksó Éva, igazgató, Cseh Károly Általános Iskola, Ada: „Elmondhatom, hogy az idei iskolaévben kb. 20 gyerekkel többet várunk, mint a tavalyi iskolaévben. Hosszú évek mélyrepülése után most először egy kicsit reménykedünk, hogy visszaszaporodik itt a gyereklétszámunk a tíz évvel ezelőttire, hisz ez a húsz gyerek nagyon sokat jelent nekünk.”

Pannon RTV

A szülők idén elektronikus formában is be tudják íratni gyermeküket az iskolába, az eUprava oldalon keresztül.

Ada
Cseh Károly Általános
iratkozás
beíratás
beiratkozás

Most

17:31, Frissítve: 17:36

Beléphetnek Magyarországra az ott érettségiző diákok

Beléphetnek Magyarország valamennyi megnyitott határátkelőhelyén azok a külföldön tartózkodó diákok, akik az érettségi vizsgán történő részvételüket igazolni tudják az intézmény vizsgabehívójával, május 2-a és 26-a, valamint június 2. és 26. között.
16:19, Frissítve: 17:29

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!