Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Advent első vasárnapja

2019.12.01
13:10
2019.12.02
07:27
Forrás
Pannon RTV
A várakozást jelképező négy gyertya közül meggyúlt az első.

Ma van Advent első vasárnapja, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. Ilyenkor asztalra kerül a várakozást jelképező koszorú, a ráhelyezett négy gyertya közül minden vasárnap eggyel többet gyújtunk meg. Ma délelőtt Csantavéren a nagymise előtt a ministránsok, a hittanosokkal együtt gyújtották meg az első, lila színű gyertyát a templom előtti téren felállított koszorún, amit a helyiek készítettek.

Pannon RTV

Idén könnyű megjegyezni az ünnepkör kezdetének idejét, hiszen advent első vasárnapja december 1-jére esik. Ezen a napon gyújtjuk meg az első gyertyát a koszorún, ami hagyományosan lila színű. Ez ugyanis az advent liturgikus színe, amely a bűnbánatot, az összeszedettséget és a szent fegyelmet jelképezi.

Pannon RTV

A karácsony mindenki számára mást jelent. Hajcsunk Leó kedvenc ünnepe, azért, mert ilyenkor az egész család együtt van. „Csinálunk sütit, és egy pohárba öntünk tejet a Mikulásnak. Mindig mást hoz. Egyszer kértem tőle egy társasjátékot, bár nekem az is megfelel, amit kaptam. Meg gumicukrot kaptam.”

A karácsonyi ünnepkörhöz számos népszokás, hiedelem kapcsolódik. A gyerekek a családi meghittséget és a közös programokat szeretik. Fekecs Dominik, Csantavér: „Szoktuk díszíteni a karácsonyfát, és még szoktunk verseket is mondani, díszíteni az ablakokat.”

Pannon RTV
Pannon RTV

A csantavéri származású Angyal Arnold Jeremiás, ferences testvér prédikációjában egyebek között arról beszélt, hogy rohanó világunkban fontos lenne, hogy ebben az időszakban elcsendesüljünk és magunkba forduljunk. „Külsőségekkel vagyunk el, nem annyira a lényegre figyelünk, nem Krisztus születésére, hanem hogy ajándékot adjunk egymásnak, megvegyük az ajándékot, hogyan vegyük meg, milyen legyen, milyen díszek legyenek a fán, meg egyáltalán legyen karácsonyfa. Mindeközben elveszik a lényeg, hogy Isten, Jézus Krisztus személyében emberré lett, köztünk lakott és ezt szerény körülmények között tette meg.”

Advent második vasárnapján, azaz december 8-án szintén egy lila színű gyertyák kell meggyújtanunk, ami hitünk szerint a reményt jelképezi.

advent
koszorú
Csantavér

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű