Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Advent első vasárnapja van

2021.11.28
11:11
2021.11.28
16:19
Forrás
Pannon RTV
A mai nap a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete.

Asztalra kerül a várakozást jelképező adventi koszorú. A ráhelyezett négy gyertya közül minden vasárnap eggyel többet gyújtunk meg. A szokás a 19. században jött divatba. Az első, kocsikerék nagyságú adventi koszorún még 24 gyertya állt, és minden hétköznap egy fehéret, minden vasárnap egy pirosat gyújtottak meg.

A liturgiában az advent színe a lila, kivéve advent harmadik vasárnapját, amikor rózsaszín gyertyát gyújtanak. A szó a latin adventus Domini, az Úr eljövetele kifejezésből származik, a világító gyertyák számának növekedése pedig a növekvő fényt szimbolizálja.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A kelebiai templomban ünnepi szentmisén vettek részt a hívek, amelyet a Tarabuka gyermek és ifjúsági kórus tett ünnepélyesebbé.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával vette kezdetét a kelebiai plébánia ünnepi szentmiséje. A hívek számára az advent a karácsonyra való felkészülés, a megújulás és az elcsendesedés időszaka.

Erdélyi Jolán: „Nagyon régóta járok misére, az egész családom jár misére. Én nem szoktam kihagyni, csak véletlen betegség miatt, olyankor nem jövök. Ez a karácsony a várakozás, az Úr Jézus születése egy nagyon-nagyon szép ünnep, talán a legszebb.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az ünnepi misét Szabó Szepesi Csaba püspöki titkár celebrálta, aki prédikációjában úgy fogalmazott, adventben az Úr eljövetelét várjuk. Az ünnepi szentmise zenei kíséretét a gyülekezet tagjaiból álló Tarabuka gyermek és ifjúsági kórus szolgáltatta.

Kecskés István, a Tarabuka gyermek és ifjúsági kórus vezetője: „Mindig van néhány anyuka-apuka, aki nekem énekel, gyermekek, akik hangszerekkel kísérik, és besegítenek az éneklésben, tanulják az éneklést. Nem egy válogatott gyerek társaságról van szó, hanem akik buzgón jönnek, és próbáljuk az évek alatt nevelni őket.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az advent jelentőségéről Szubjektív című műsorunkban Szakály József beszélt. A topolyai plébános elmondta, a templomokban ilyenkor újra megjelenik a lila, amely a bűnbánat színe, valamint eltűnnek a díszek az oltárról.

„Az egyház szeretne segíteni, hogy ne egyszerűen csak úgy átessünk a küszöbön, hogy megérkezett a karácsony, hanem valami módon rákészüljünk mind testileg, mind lelkileg erre a fontos eseményre, ezért is tartotta az egyház fontosnak, hogy ne csak a karácsonyt tegye úgy ünneppé, ahogy azt ma ismerjük, legalábbis liturgikusan, hanem ennek a felkészülési időszakát is szabályozza.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

advent
első vasárnap
karácsony

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.