Ugrás a tartalomra

Advent negyedik vasárnapja a szereteté

2022.12.18
10:07
2022.12.18
16:39
Forrás
Pannon RTV
Ma van advent negyedik vasárnapja. A koszorún elhelyezkedő negyedik, és egyben utolsó gyertya a szeretetet jelképezi.

Míg a múlt héten, örömvasárnap Szűz Mária, addig most Keresztelő Szent János áll az advent középpontjában. Ő hirdette Jézus eljövetelét.

Ezen a vasárnapon már teljes fényében áll a koszorú, hiszen mind a négy gyertyát meggyújtjuk. Mindegyik szimbolizál egy fogalmat, egy érzést: a hitet, a reményt, az örömöt, a szeretetet.

Az advent a keresztények számára nem csak a várakozás, hanem a felkészülés ideje is, amikor Jézus születésének ünnepére készülnek.

Ég már a hitet, a reményt és az örömöt jelképező gyertya az adventi koszorún. Ezen a hétvégén a negyedik gyertyát, a szeretet jelentő gyertyát gyújtottuk meg, ami Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja. A keresztény közösségek számára ez az időszak az elcsendesedést, és az önvizsgálatot jelenti.

Urbán Zsuzsanna, Tiszakálmánfalva: „Törekszem rendszeresen a hajnali miséket látogatni, mert úgy érzem, hogy nem csak a külsőleges nagytakarításra van szükség, hanem a lelkünket és a szívünket is ki kellene takarítani attól a nagyon-nagyon sok mocsoktól, amit nekünk ez a mai világ ad, nyújt, és amit mi akaratlanul, egyszerű emberekként fogadunk és magunkba zárunk.”

Az adventi időszak a várakozás és lelki felkészülés ideje, amikor a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet kell erősíteniük magukban. A katolikus egyházban ilyenkor pirkadat előtt, hagyományosan hat órakor szentmisét, úgynevezett rorate miséket tartanak, amik az adventi időszak liturgikus sajátosságának számítanak.

Magyar Zsolt, plébános, Tiszakálmánfalva: „Az advent önmagában egy olyan alkalom, illetve egy olyan várakozás, amelyben lehetőségünk van magunkba tekinteni, összeszednünk magunkat és egy olyan lelkiismeret-vizsgálatot tartani, ahol valóban elérhetünk valamilyen változást, természetesen nem egyedül, hanem az Istennel együtt.”

Az advent, azaz az eljövetel ideje eredetileg a negyedik századi szokáshoz kapcsolódik, amikor vízkereszt ünnepén kereszteltek és az ezt megelőző három hétben böjtöltek a hívek.

advent
adventi koszorú
negyedik vasárnap

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.