Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Afganisztán-Szerbia egy irányban 3500 euró

2022.09.21
14:55
2022.09.21
17:06
Forrás
Pannon RTV
A hideg időjárás sem tántorítja el a migránsokat, folyamatosan érkeznek az újabb csoportok Belgrádba. A szerb fővárosban azonban csak rövid időt töltenek, többen embercsempészek segítségével folytatják útjukat a magyar határ irányába.

Ponyvákba, pokrócokba bújva várják a migránsok a belgrádi buszpályaudvar melletti parkban, hogy tovább utazhassanak a határ-menti településekre. A közkútnál tisztálkodnak, és a gyorséttermeket is ellepik. A park karbantartói arra panaszkodnak, hogy folyamatosan takarítani kell utánuk a szemetet. Az ott közlekedő polgárok pedig azt mondják, hiába szokták meg, hogy nap mint nap bevándorlókkal kell találkozniuk, sokan továbbra is kényelmetlenül érzik magukat a jelenlétük miatt: „Az emberek szerintem nem igazán érzik magukat biztonságban, amikor ennyi bevándorlót látnak. Én buszsofőr vagyok, sok esetben az általam vezetett buszokkal is sok bevándorló érkezik ide. Állítólag Nyugat-Európába tartanak. Nekem úgy tűnik, mintha valami katonaság érkezne, és nagy a valószínűsége, hogy problémáink lesznek velük. Úgy látom, csak középkorú és fiatal férfiak jönnek. Időseket, gyerekeket, nőket nem látok érkezni.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Egy Afganisztánból érkező bevándorló elmondta: Svédországba szeretne menni. Ha az nem sikerül, akkor pedig Hollandiába. Jobb életkörülményekre számít az Európai Unióban. 3 és fél ezer eurót fizetett az embercsempészeknek, akiket ők ügynököknek hívnak, hogy Afganisztánból eljuttassák Szerbiába: „A saját pénzünket költjük az úton. Ügynökök segítenek nekünk, sok szerbiai, afgán és iráni ügynök van. Beszélünk velük arról hova szeretnénk menni és hogyan tudunk oda eljutni. Az ügynökök segítenek nekem, hogy illegálisan átjussak a határokon.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Egy másik szintén Afganisztánból érkező migráns arról beszélt stábunknak, hogy eddig már több mint 5000 eurót költött az útra. Szerbiából Franciaországba szeretne eljutni: „Kapcsolatban vagyok egy ügynökkel. Azt mondta, előbb adjak neki 2500 eurót, és akkor majd elküld engem Franciaországba.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A bevándorlók állítása szerint az embercsempészek több útvonalat is felajánlanak nekik. Vannak könnyebb és nehezebb útvonalak. A könnyebbekért többet kell fizetni: „Magyarországra fogok menni, a szerb-magyar határon keresztül. Onnan tovább Ausztriába, majd pedig Németországba.”

Belgrád után Zombor, Szabadka, vagy Nagykikinda a következő állomás. Onnan pedig embercsempészek segítségével az Európai Unió – ezt mondják a bevándorlók.

Afganisztán
Szerbia
Belgrád
migráns

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.
18:45, Frissítve: 20:25

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok!

Ismét népzenétől volt hangos az oromhegyesi Faluház. Idén is megszervezték a nemzetközi Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok elnevezésű népzenei találkozót. A programon több mint 10 környékbeli és magyarországi csoport mutatkozott be.
17:20, Frissítve: 17:32

Gasztronómiai fesztivál Óbecsén

Az esős időjárás miatt a helyszín ezúttal a városi piac volt. A szervezők különféle ételekkel, termelői piaccal és koncertekkel várták a látogatókat.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.