Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Aggodalomra ad okot a járványhelyzet

2022.08.16
15:30
2022.08.16
16:16
Forrás
Pannon RTV
Valamivel kevesebb mint hatezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában az elmúlt napon, és tizennégyen haltak bele a fertőzés szövődményeibe.

A járvány hetedik hullámában járunk, a szakértők szerint aggodalomra ad okot a helyzet, az oltakozás pedig szinte teljesen leállt.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A nyár előre haladtával egyre csak nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, augusztus közepére elérte a napi öt-hatezret. A szakemberek szerint ez a szám a következő két hétben némileg csökkenni fog, ám szeptemberben, a nyaralásból visszatérők, valamint az iskolakezdés miatt ismét emelkedő fertőzési adatokra számíthatunk.

Dr. Zoran Bekić, szakorvos, Belgrád: „A hetedik hullámban vagyunk, a járványügyi helyzet még mindig aggasztó. Igaz, most annak a járványcsúcsnak a kiegyenesedésében vagyunk, amely valamikor július közepén kezdődött, de a reprodukciós ráta körülbelül 1, úgyhogy átlagosan körülbelül naponta 5500 fertőzött van Szerbiában.”

Pannon RTV

Dr. Zoran Bekić szakorvos elmondta, a fertőzés minden korcsoportot érint, de a leginkább az ötvenes és hatvanas éveikben járókat. Aggasztó ugyanakkor, hogy egyre több gyerek is megfertőződik – tette hozzá. A szakorvos arra is rámutatott, hogy az oltakozási igény szinte nullára csökkent az országban, ami nem jó.

Dr. Zoran Bekić, szakorvos, Belgrád: „Mindazok, akik az első, a második és a harmadik adagot 2021-ben kapták meg, lényegében már elveszítették védettségüket, ahogy azok nagy része is, akik januárban és februárban fertőződtek meg, tehát feltétlenül fel kell venni a negyedik adagot.”

Pannon RTV

A szakember szerint a tanévkezdést nem kell majd elhalasztani a járvány miatt, és eleinte nem lesz szükség távoktatásra, ám nem lehet tudni, hogy késő ősszel vagy télen milyenek lesznek a járványmutatók, és milyen intézkedésekre lesz szükség.

koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzött
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-járvány
koronavírus elleni védőoltás
Belgrád
oltás

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.