Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Aggodalomra ad okot a járványhelyzet

2022.08.16
15:30
2022.08.16
16:16
Forrás
Pannon RTV
Valamivel kevesebb mint hatezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában az elmúlt napon, és tizennégyen haltak bele a fertőzés szövődményeibe.

A járvány hetedik hullámában járunk, a szakértők szerint aggodalomra ad okot a helyzet, az oltakozás pedig szinte teljesen leállt.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A nyár előre haladtával egyre csak nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, augusztus közepére elérte a napi öt-hatezret. A szakemberek szerint ez a szám a következő két hétben némileg csökkenni fog, ám szeptemberben, a nyaralásból visszatérők, valamint az iskolakezdés miatt ismét emelkedő fertőzési adatokra számíthatunk.

Dr. Zoran Bekić, szakorvos, Belgrád: „A hetedik hullámban vagyunk, a járványügyi helyzet még mindig aggasztó. Igaz, most annak a járványcsúcsnak a kiegyenesedésében vagyunk, amely valamikor július közepén kezdődött, de a reprodukciós ráta körülbelül 1, úgyhogy átlagosan körülbelül naponta 5500 fertőzött van Szerbiában.”

Pannon RTV

Dr. Zoran Bekić szakorvos elmondta, a fertőzés minden korcsoportot érint, de a leginkább az ötvenes és hatvanas éveikben járókat. Aggasztó ugyanakkor, hogy egyre több gyerek is megfertőződik – tette hozzá. A szakorvos arra is rámutatott, hogy az oltakozási igény szinte nullára csökkent az országban, ami nem jó.

Dr. Zoran Bekić, szakorvos, Belgrád: „Mindazok, akik az első, a második és a harmadik adagot 2021-ben kapták meg, lényegében már elveszítették védettségüket, ahogy azok nagy része is, akik januárban és februárban fertőződtek meg, tehát feltétlenül fel kell venni a negyedik adagot.”

Pannon RTV

A szakember szerint a tanévkezdést nem kell majd elhalasztani a járvány miatt, és eleinte nem lesz szükség távoktatásra, ám nem lehet tudni, hogy késő ősszel vagy télen milyenek lesznek a járványmutatók, és milyen intézkedésekre lesz szükség.

koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzött
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-járvány
koronavírus elleni védőoltás
Belgrád
oltás

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.