Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Ajándék és támogatás az újvidéki magyar gyerekeknek

2021.12.18
14:41
2021.12.18
21:52
Forrás
Pannon RTV
Mesekönyvet és csokoládét kaptak az újvidéki, és környékbeli iskola-előkészítős gyerekek a Rákóczi Szövetség jóvoltából. A magyar osztályba járó kisdiákok pedig 10 000 forintos egyszeri ösztöndíjat. Az ajándékokat ma osztották ki Újvidéken.
Pannon RTV/Óvári Dániel

Csiszár Kubik Beáta kislánya, Dóra jövőre lesz elsős, magyar osztályba fogják íratni. Beáta elmondta, hogy sokat jelent számunkra ez a támogatás, hogy az anyaországban gondolnak a külhoni magyar gyerekekre.

Pannon RTV/Óvári Dániel

Mintegy harminc újvidéki, és környékbeli iskola-előkészítős gyerkőc kapott mesekönyvet, és csokoládét, valamint körülbelül 25 már elsős, magyar osztályba járó kisdiák részesült a tízezer forintos egyszeri ösztöndíjban a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően – emelte ki Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke. Hozzátette, hogy már hosszú-hosszú évek óta a Rákóczi Szövetség a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve kiváló programokat valósít meg a magyar nyelvű továbbtanulás céljából.

Pannon RTV/Óvári Dániel

A támogatás célja, hogy a szülőket arra ösztönözzék, hogy magyar osztályba írassák a gyerekeket, valamint, hogy segítsék azokat, akik ezt már megtették. Mindez az újvidéki magyar oktatásért projekt keretében valósul meg.

Vicsek Annamária, az újvidéki magyar oktatásért projekt vezetője: „A újvidéki magyar oktatásért projektumot 2008/9 táján indítottuk, amikor még csak 20-22 újvidéki magyar elsős volt évente. Ez azt jelentette, hogy nem tudtuk megtölteni azokat az újvidéki általános iskolákat ahol volt magyar tannyelvű oktatás.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

A támogatások eredményre vezetnek, ugyanis az elmúlt években ez a szám sokszor a harmincat is meghaladta.

Rákóczi Szövetség
Erdődi Edvina
Vicsek Annamária
Újvidék
Magyar Nemzeti Tanács

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.
12:21

Nemezeltek a magyarkanizsai gyerekek

A nemezelés alapjait sajátíthatták el a magyarkanizsai fiatalok a Dobó Tihamér Képtárban szerda délelőtt. A negyedik osztályos diákok a nemezt, mint anyagot és a felhasználási lehetőségeit is megismerhették.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.