Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ajándék a Rákóczi Szövetségtől

2021.12.17
16:57
2021.12.17
17:27
Forrás
Pannon RTV
1371 vajdasági magyar óvodás kapja meg a Rákóczi Szövetség mesekönyv és csokoládé ajándékát, 21 önkormányzat 121 iskoláskor előtti intézményében.

Közel ugyanennyi magyar tagozaton tanuló elsős kisdiák pedig egyszeri iskolakezdési ösztöndíjban részesül. Az ajándékok kiosztásának központi ünnepségét Szabadkán, az idén szeptemberben felavatott Vackor óvodában tartották. 

Pannon RTV

A Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség idén is vajdasági magyar iskolaelőkészítős gyerekek számára szervez csomagosztást. Az első állomáshely a szabadkai Vackor Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény volt, ahol összesen 12 gyerkőc részesült ajándékcsomagban.

Az MNT Vackor programja és a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programja mozaikszerűen illeszkedik egymáshoz. Mindkét szervezet a magyar anyanyelvű oktatást tűzte ki zászlajára - fogalmazott Jerasz Anikó. Az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke hozzátette, december 23-ig minden iskolaelőkészítős óvodás és magyar osztályba járó elsős kisdiák megkapja az ajándékot: „Az iskolaelőkészítősök ebben az évben 1371-en vannak, ami azt jelenti, hogy 21 önkormányzat 121 épületében, óvodájában fogják ezeket az ajándékokat kiosztani. Az ösztöndíjat 27 önkormányzat 74 általános iskolájában tanuló elsősök fogják megkapni, és ők ebben az évben 1359-en vannak.”

Pannon RTV

A Rákóczi Szövetség életében visszatérő elem, hogy adventkor elkezdődik az iskolaválasztási kampány - mondta Csáky Csongor. A szervezet elnöke hozzátette, ilyenkor a Kárpát-medence mintegy ezer településére küldenek apró figyelmességet: „A kislányoknak és kisfiúknak megpróbálunk egy gesztust tenni.”

A cél pedig, hogy felhívják a szülők figyelmét a magyar anyanyelvű oktatás fontosságára.  Salvador Zoltán és kislánya, Salvador Maria Jesus, nagyon megörültek az ajándéknak: „Nagyon büszke vagyok a kislányomra, hogy ő már iskolaelőkészítős, és hogy kapott egy ilyen nagyon szép könyvet, csokoládéval együtt. ”

A magyar elsősöknek szánt ösztöndíj egyszeri támogatás tízezer forint értékben. A központi ünnepségen két szabadkai tanintézmény, az Október 10. és az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola összesen 16 elsőse vehette át az ösztöndíjat a Vackor óvodában.

Rákóczi Szövetség
Rákóczi Szövetség
Szabadka
MNT
Magyar Nemzeti Tanács

Most

12:47

Orbán Viktor bemutatta kormánya szerkezetét

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd reggel bemutatta a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek kormánya szerkezetét, a minisztereket és ismertette feladataikat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Népszerű