Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ajándékcsomagoknak örülhettek a nagykikindai községbeli óvodások

2018.03.27
20:20
2018.03.27
20:55
Forrás
Pannon RTV
A Nagykikinda községhez tartozó óvodásoknak kedden csomagokat és Vackor szórólapokat osztott a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség a bánáti városban.

A szajáni Kátity Enikő háromgyerekes anyuka. Legkisebb lányával érkezett az eseményre. Gyerekei magyar nyelven végzik tanulmányaikat. Kátity Enikő, Szaján: „Ez egy nagyon szép dolog, hogy a környékbeli, kikindai községből mindenhonnan magyar gyerekek találkoznak, együtt vannak és együtt ünnepelnek.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Rákóczi Szövetség idén 450 csomagot készített a szórvány vidékeken élő magyar iskolaelőkészítős csoportba járó gyerekeknek, amelyeket 21 önkormányzat 40 településén osztanak szét. Csáky Csongor, főtitkár, Rákóczi Szövetség: „2013 óta évről évre azokat a településeket, azokat a régiókat látogatja végig a szövetség, együttműködésben az MNT-vel, ahol a magyar lakosság aránya nem éri el a 30 százalékot.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Vackor-programot idén nyolcadik alkalommal indították útjára. Ezzel szeretnék hangsúlyozni az anyanyelven való oktatás fontosságát - mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mielőtt a gyermekeket szüleik iskolába íratják, és ez április elsejével kezdetét veszi ebben az évben is, felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy anyanyelvű, magyar nyelvű oktatás mellett döntsenek, hiszen a gondolkodás és a nyelv nagyon szorosan összefügg.”

Az akció a magyar kormány támogatásával valósult meg, a Nemzetpoltikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően.

Nagykikinda
vackor
Rákóczi Szövetség
MNT
Jerasz Anikó

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.