Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Ajándékok a 13 gyermeket nevelő muzslyai Szarvák családnak

2019.12.28
15:21
2019.12.28
17:29
Forrás
Pannon RTV
A muzslyai Szarvák családnak minden támogatás sokat jelent.

Manapság már lassan a kétgyerekeseket is a nagycsaládosok közé soroljuk. Az pedig, hogy valaki tizenhárom gyereket neveljen fel – ráadásul biztos anyagi háttér nélkül – már kész vakmerőség. Ezért a muzslyai Szarvák családnak minden támogatás sokat jelent.

Nem mindennapi látogatói voltak Szarvákéknak. Terepjárók parkoltak le a Hunyadi János utca végén álló szerény ház előtt és értékes ajándékokat - elsősorban játékot és élelmiszert - hoztak a környék legnépesebb családjának. Szarvákéknak 13 gyereke van.

Saša Santovac, alpolgármester, Nagybecskerek: „Egy kis örömet és boldogságot hoztunk az újévi ünnepekben ebbe a családba is, és megnéztük, hogy mi az, amiben a továbbiakban segíthetnénk még. Köszönettel tartozunk mindenkinek, akik hozzájárultak ehhez az akcióhoz, külön a barátainknak, akik minden évben – a várossal közösen – vállalják ezt a feladatot.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A terepjárók kedvelőinek a muzslyai egyesülete immár negyedik éve segíti a rászoruló családokat.

Savo Gažić, elnök, Angyalok 4x4 Off Road egyesület, Muzslya: „Sokat járunk lenn a határban, és sokszor elmegyünk ilyen tanyák mellett, ahol úgy mondhatom, szegénység van. Onnan jött az ötlet, úgy is kezdtük, hogy Melencén volt egy tanya, amikor egy nagy hó volt, és nem tudott senki elmenni, nem volt nekik vizük, nem tudtak elmenni kenyérért, meg a többiért, és akkor az volt ez első akció, amit szerveztünk.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Szarvákék szociális segélyből élnek. A családfő vállalata tönkrement. Azóta napszámban jár: fát vág, szénát hord, mostanság disznóvágást vállal. A házat a katolikus plébánia jóvoltából kapták, használatra. Mondani sem kell, hogy nincs benne elég hely ekkora családnak. Ráadásul rossz állapotban van.

Szarvák András, Muzslya: „Jó volna egy másik ház, ha kapnánk valahol, hogy jobb lenne a ház. Emígy amennyit bírok, szedek össze, keresek. Van, megélünk, éldegélünk, csak, hogy más ház volna, hogyha bírnánk javítani jobban, akkor jobb volna. Mert ez a ház már öreg, hetven-nyolcvan éves. A falai már rosszak, kéne javítani, de nincs miből.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Szarvák Gabriella tizenhárom gyerek anyja. A családban élő gyerekek közül a legfiatalabb tíz hónapos, a legidősebb pedig 24 éves. Mint mondja, ha elölről kezdené, akkor is sok gyereket vállalna: „Nem nagyon nehéz. Ha megvan az organizáció, akkor nem nehéz. Mindenkinek megvan a feladata, hogy ki eteti a jószágokat, ki van a kisgyerekkel, úgyhogy szabadidőnk is van. Öt gyerek jár iskolába, egy óvodába. És megvagyunk.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A szűkös lakhatási hely és anyagiak hiánya ellenére minden gyerek egészséges. Segítik egymást, odafigyelnek a legkisebbekre. A szeretet a szegénységben is összetartja őket.

Szarvák Magdaléna, Muzslya: „Van kis testvérem, és egyszer én tanulok, akkor aztán a testvérem Mónika. S így. Egyik írja a házit, a másik meg a kisbabával játszik.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A terepjárósok egyesületének tagjai meglátogatták az úgyszintén nehéz anyagi körülmények között élő nagybecskereki Marković-családot is, és bútorral ajándékozták meg őket.

Muzslya
nagycsalád
Saša Santovac
Savo Gažić
ajándék

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.