Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Aki csak teheti, ne induljon útnak!

2021.07.31
13:25
2021.07.31
14:39
Forrás
Pannon RTV
A nyár legforgalmasabb hétvégéje zajlik a szerb-magyar határátkelőkön, erről tájékoztatnak az illetékesek.

Már tegnap este a 6 órát is meghaladta a várakozás a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen Magyarország felé, ez a nap folyamán időnként a duplájára nőtt. A Tompa-Kelebia átlépőn is jelentős a fennakadás. Aki csak teheti, ne induljon útnak, amennyiben ezt mégis meg kell tennie, válassza a kisebb, időszakosan működő határátkelőket és vigyen magával elegendő folyadékot. Egyébként a Királyhalom-Ásotthalom és a Horgos-Röszke közúti átkelőkről is torlódásról érkeztek jelentések.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Az átutazók elmondása szerint eddig soha nem látott torlódás alakult ki a Horgos-Röszke autópálya határátkelőhelyen, a Szerbiából kilépő oldalon szombaton, a déli órákban. Az autósok, a buszosok, a kamionsofőrök hangos dudaszóval adtak hangot nemtetszésüknek. Ahhoz, hogy a szerb határ kilépő oldalát 1300 méterre megközelítsék, nagyjából hét órára volt szükségük azoknak, akik a kora reggeli órákban beálltak a sorba. A sor vége a határhoz legközelebbi felüljáróról nem is látszott, hiszen jóval a benzinkúton túl, valahol a horgosi lehajtónál volt. Nagyjából 10-12 órás várakozás alakult ki Szerbiából Magyarország irányába.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Az átutazók többsége nem számított ekkora torlódásra, sokuknak elfogyott a vize és az élelme, pedig a kilométeres sorokban várakozók általában családostól, sokan kisgyerekekkel tértek vissza a nyaralásból vagy évi szabadságukról. Másoknak az üzemanyagtartálya kezdett kiürülni, ők a tűző napon, a kánikulában, tolták az autójukat. 

Pannon RTV/Szalai Adrián

Spathem Koszovóról indult vissza családjával Németországba. Már négy órája sorban állt, de még mintegy három kilométer választotta el a szerb kilépőoldaltól.

„- Azt hiszem, az még három, négy, öt óra, vagy még több. Ez egyáltalán nem jó így.
- Miért indultak útnak éppen szombaton, amikor a legnagyobb a tömeg?
- Hétfőn dolgoznunk kell.
- Hogyan tűrik ezt a várakozást és a hőséget?
- Rosszul.”

Naser és családja Belgiumba igyekezett vissza, évi szabadságukat töltötték idehaza.

„- Bajmokon és Szabadkán voltunk a rokonoknál. Most indultunk haza, és beragadtunk ebbe a hatalmas tömegbe. A gyerekekkel nehéz, de mit tegyünk, muszáj mennünk.
- Mióta várakoznak?
- Reggel 8 óra óta.
- És innen még jó három kilométer a határ?
- Igen, van még annyi, vizünk meg már nincs a gyerekeknek, nem tudom, hogy lesz.”

Dömény József bulgáriai nyaralásból tartott hazafelé a magyarországi Veresegyházára. Ők is még reggel sorba álltak, de délben még mindig csak a szerb határ előtti benzinkútig jutottak.

„- Az autópályán idáig szinte senki nem előzött meg bennünket, azt hittük, hogy milyen jó lesz. És mire ideértünk, akkor derült ki, hogy hát, mit tudom én, vagy 15 kilométeres sor van? Úgyhogy fogalmam sincs, mi ez, ami itt van.
- Hogy tűrik a forróságot?
- Nézze, nehezen. Hál' Istennek hoztunk magunkkal innivalót, tehát az különösebben nem gond.”

A nap folyamán több alkalommal a békovai fizetőkaputól átirányították a határra igyekvőket a Kelebia-Tompa átkelőre, ennek ellenére folyamatosan érkezett az utánpótlás a Horgos-Röszke autópálya határátkelőhelyre is. Az utazóknak mindenképpen érdemes folyamatosan figyelemmel kísérniük a közösségi oldalak határfigyelő csoportjait és egyéb hasonló mobilalkalmazásokat.

határ
sor
torlódás
várakozás
szerb-magyar határ
Horgos-Röszke

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.
16:19, Frissítve: 17:43

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.