Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Aki még idén nyugdíjba mehet, időben intézkedjen

2018.12.27
13:04
2018.12.27
16:55
Forrás
Pannon RTV
Szombaton is fogadják az ügyfeleket, hétfőn pedig hosszított munkaidővel dolgoznak a Nyugdíjbiztosítási Alap fiókintézetei Szerbiában.

Ez azért fontos, mert jövőre változik a nők nyugdíjba vonulásának feltétele, ugyanis januártól hat hónappal kitolódik a nők öregségi nyugdíjkorhatára. Akik idén még megfelelnek az érvényes nyugdíjazási feltételeknek, legkésőbb december 31-ig át kell nyújtaniuk kérelmüket.

Pannon RTV

A nyugdíjkorhatár kitolását a megkérdezett szabadkaiak nem tartják elfogadhatónak.

„Nagyon csalódott vagyok, nagyon, azt gondolom, hogy ez rettenetes. A nőknek nagyon nehéz, mert otthon is dolgoznak.”

„Mi a véleményem? Hát, magam sem tudom, nem jó, ennyi. Ez egyszerűen nem lehet jó, amikor már az ember ilyen korban egyre nehezebben dolgozik meg minden és akkor hosszabbítják a nyugdíjkorhatárt. Ezt nem tartom jónak.” 

„A férfiaknak úgy ahogy, de a nőknek rövidebb kellene, hogy legyen a munkaszolgálata. A nőnek más kötelezettsége is van, mondom, otthon dolgoznak, a gyerekek körül. Szerintem nincs rendjén, de mit tehetünk. A Nyugat diktálja a tempót csakis. Nyugaton dolgoznak sokat, ott hosszú a munkaszolgálat.”

Pannon RTV

Aki még idén nyugdíjba mehet, fontos, hogy időben intézkedjen, mert a január elseje után átadott kérelmeket már az új feltételek szerint bírálják el. Szombaton fél nyolctól délig, hétfőn, szilveszter napján pedig este hatig fogadják majd az ügyfeleket a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap szabadkai fiókintézetében, csakúgy mint Szerbia-szerte. Snežana Marić, a szabadkai fiókintézet igazgatója, Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap: „Mindazok, akiknek nem sikerült vagy elfelejtették esetleg, átadhatják kérelmeiket, mert 2019. január elsejétől változnak a nyugdíjba vonulás feltételei. A férfiak esetében a feltételek a régiek maradtak, tehát 65 éves kor és 15 munkaév. Ám a nők esetében az öregségi korhatár hat hónappal nő. Így az új szabályok értelmében a nők 2019-től 62 és fél évesen és legkevesebb 15 munkaévvel mehetnek nyugdíjba.”

Újdonság még, hogy a jövő évtől az előrehozott nyugdíjra való jogosultság feltételei is változnak. A férfiak számára 40 munkaév és 57 év és 8 hónap, míg a nők esetében legalább 38 és fél munkaév, és 57 éves életkor lesz szükséges. 

A leendő nyugdíjasoknak arra is kell számítaniuk, hogy a jövő évtől kizárólag folyószámlán kapják majd a pénzüket.

Nyugdíjbiztosítási Alap
nyugdíj
életkor
munkaév
korhatár

Most

08:42, Frissítve: 08:48

Magyar katonákra támadtak a migránsok

Erőszakkal próbálta átlépni a szerb-magyar határt Ásotthalomnál egy migránscsoport kedden este – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.
21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.

Népszerű