Ugrás a tartalomra
Horgos-2

Aki teheti, kerülje a szerb-magyar határátkelőket

2017-08-12
20:21
2017-10-04
12:20
Ekkora torlódást még sosem láttak - mondták a szerb-magyar határátkelőhelyeken a Szerbiából kilépő, Nyugat-Európába nyaralásukból visszautazó vendégmunkások.

Kelebián már régen nem volt olyan hosszú sor a Szerbiából kilépő oldalon, mint szombaton a déli órákban. Folyamatosan érkeztek az autók, furgonok, időnként egy-egy elhaladó busz és teherautó miatt a forgalom is bedugult.

A vendégmunkások többsége most tér vissza az európai országokba, de hétvégén sok magyarországi bevásárlóturista is átjár Szabadkára.
Horvát Dalibor, Ásotthalom, Magyarország:
„- Vásárolni voltunk.
- Megéri ilyenkor vásárolni jönni, amikor ennyien vannak a határon?
- Ilyenkor érünk rá, sajnos, hét közben dolgozunk.
- Ezt a többórás várakozást hogy tűrik?
- Párom most hozott vizet. Pár liter víz kell ilyen melegben.”

Vas Anikó, Kiskunhalas, Magyarország:
„- Szabadkán voltunk a piacon.
- Gondolom, nem számítottak ekkora várakozási időre itt Kelebián?
- Nem, nem. Közel sem.”

Az utazók elmondták, gyakran járnak át, de ehhez hasonló torlódást még sosem tapasztaltak. Legalább két-három órát kellett várni, hogy valaki átjusson Tompára.

A királyhalmi határátkelőhely kilépő oldalán is többórás várakozás alakult ki. A legtöbben tudják, hogy ilyenkor hatalmas a sor Magyarország irányába, mégis úgy döntenek: szombaton mennek Mórahalomra fürödni.
Pavlovszki Péter, Óbecse
„- Elképesztő, egyszerűen. Gondoltam, hogy itt Ásotthalmon sokkal gyorsabban átérünk, de több órára számíthatunk, nem?
- A többi határátkelőn még rosszabb a helyzet.
- Jaj Istenem, akkor ez még a legtűrhetőbb.”

Sokan Horgosról fordultak vissza Királyhalom felé, de amikor látták az ottani kocsisort, megint megfordultak. Aki ismeri a járást, Gyálát vagy Bajmokot célozta meg.

A Horgos 2-Röszke 2 közúti átkelő szerbiai oldalán is legalább másfél kilométeresre duzzadt a kocsisor a szombati nap legmelegebb óráiban. Ágoston Melinda, Magyarkanizsa: „Én Mórahalomra igyekeznék, a gyerekeim vannak ott, és úgy gondoltam, hogy bevállalom, bár most így, ahogy ideértem, ez egy kicsit csalódás. Nem erre számítottam, hanem arra, hogy ez a sor már kicsit lefogyott. Sajnos nem, viszont Gyálát azért nem választottam, mivel akkor meg kerülök Szegeden.”

Mivel gyakran 10-15 percig meg sem mozdult a menetoszlop, egyesek kiszálltak az autóból és idegesen sétáltak fel-alá. Kényszerből sokan bevállalták a nagyobb kerülőt, és innen Gyálának indultak, emiatt ezen a hétvégén várhatóan az egyébként csendes, nyugodt kishatáron is kialakulhat torlódás.

A legdöbbenetesebb látvány azonban a horgosi határ felé vezető autópályán fogadott bennünket. Nagyjából 3 kilométerre a határtól, az első benzinkútnál volt a sor vége. A közlekedési rendőrök megpróbálták legalább valamennyire irányítani a forgalmat, de sajnos, nem sok sikerrel. Az autósok türelmetlenek voltak és mindenki megpróbált mások elé tolakodni. Főleg török vendégmunkások álltak a sorban.
Ömer, Törökország:
„- A nyári időszakban ez teljesen normális, úgyhogy nincs szerencsénk. Tulajdonképpen mindenki ekkor rohan.
- Hova utazik?
- Németországba, Siegenbe.
- Dolgozni?
- Igen.”

Sead Zuković, Szkopje, Macedónia:
„- Ez eddig borzalom. Borzasztó.
- Honnan utaznak és hova?
- Szkopjéből Bécsig.
- Mi volt útközben az úton?
- Jó volt minden, csak a fizetőkapunál volt torlódás.
- Mennyit kellett ott várni?
- Egy órát.”

Hétfő délutánig, aki csak teheti, kerülje a szerb-magyar határátkelőket.

határátkelő
szerb
magyar
Horgos
Kelebia
Királyhalma
Gyála

Most

12:57, Frissítve: 13:43

Megjelent A 100 leg... céglista

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat volt a legnyereségesebb 2016-ban, a Szerbiai Villanygazdaság a legnagyobb, a Bambi konszern kapta a legjobb minősítést az országban.
12:46, Frissítve: 12:57

Nem haladnak megfelelően a Brexit-tárgyalások

Az eddigi haladás nem elég ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták pénteki brüsszeli találkozójukon a bennmaradók.

Népszerű

Új mentőautót kapott a Zentai Közkórház

Újabb mentőautóval gazdagodott a Zentai Közkórház, amelynek vezetője vasárnap vette át a járművet a zentai, a szolnoki és a halbestadti Rotary Clubok illetékeseitől.