Ugrás a tartalomra

„Akkor lesz nyugalom, ha a taxisok nem hozzák vissza a migránsokat”

2022.12.04
10:20
2022.12.04
16:02
Forrás
Pannon RTV
Léteznek törvényes rendelkezések, amelyek által szankcionálható, ha a taxisok migránsokat fuvaroznak a határövezetbe - erről beszélt stábunknak a horgosi helyi közösség biztonsági bizottságának tagja.

A településen most nyugodt a helyzet, a központban nincsenek illegális bevándorlók, de a település külterületén több helyen már visszatértek a lakatlan épületekbe a tíz napja elszállított migránsok.

Gyalog sétálnak az autópályán a migránsok Horgos felé, a taxisok nem vállalják a fuvart. Az általunk megkérdezett horgosiak örülnek, hogy a rendőrség most megakadályozza, hogy a taxisok visszahozzák a migránsokat.

Suhajda Magdolna, Horgos: „Reméljük, hogy visszatartja, akkor lesz itt nyugalom meg újra béke ebben a faluban, hogy ha nyugodtan ki merünk az utcára menni, ha nem hozzák vissza a taxisok ezeket a migránsokat.”

Horvát Jolán, Horgos: „Most már leveszik az autó tetejéről a taxi jelzést, és úgy hordják őket.”

A rendőrség a napokban négy nagykikindai taxist tartóztatott le, akik Szabadka illetve Horgos irányába próbálták csempészni a migránsokat azzal a céllal, hogy azok illegálisan átlépjék a magyar határt. Azóta, amióta a letartóztatások megtörténtek, a taxisok messze elkerülik Horgost. Ennek ellenére a település külterületére lassan de biztosan, igaz, csak kis számban, szivárognak vissza a migránsok. Az egykori kis Bácska birtok területén található romos épületekben néhány migráns már megszállt.

Fadil Puljaji, a horgosi helyi közösség biztonsági bizottságának tagja elmagyarázta, hogy a migránsokat szállító taxisokat a törvény szerint embercsempészettel vádolhatják meg: „Aki segít valakinek megközelíteni a határt azzal a céllal, hogy át akar menni, vagy a tranzitot Szerbián keresztül, vagyis a célja neki az, hogy átmenjen valahol a határon, az büntethető, és van egy olyan, hogy 6 hónaptól 5 évig, vagy amikor csoportosan csinálják, akkor 1 évtől 10 évig, meg elő van látva az, hogy azokat az autókat, mindegyik járművet, amivel ezt megteszik, azt ideiglenesen elveszik.”

Puljaji hozzátette, amikor tíz napja Bratislav Gašić szerb belügyminiszter Horgoson járt, azonnal utasította az illetékeseket, hogy sürgősen és kivétel nélkül alkalmazzák ezt az egyébként már régebb óta létező rendelkezést.

Horgos
migráns
taxi
taxis

Most

12:11, Frissítve: 12:22

Zenés könyvbemutató Magyarkanizsán

Közelít valaki címmel tartotta meg zenés könyvbemutatóját Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai költő Magyarkanizsán a Regionális Kreatív Műhely próbatermében.
10:08

A kaland itt kezdődik!

Ezzel a jelmondattal zajlik Belgrádban a Nemzetközi Turisztikai Vásár. A február 22-e és 25-e között megrendezett eseményen közel 30 ország képviselteti magát. A vásár idei partnerországa Görögország.

Népszerű