Ugrás a tartalomra

Útravaló - Akkreditált továbbképzés óvodapedagógusoknak Óbecsén

2023.01.27
18:28
2023.01.27
19:40
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság szakmai támogatásával, Útravaló címmel, három akkreditált továbbképzést szervez óvodapedagógusok részére.

Az elsőt Zentán tartották, ma délután pedig Óbecsén elkezdődött a második továbbképzés Népzene és népi hangszerek az oktatásban címmel.

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör épületében megszervezett kétnapos továbbképzésen Vajdaság több településéről 23 óvónő vesz részt. A népzenének és a hangszereknek az oktatásba való bevonásáról erdélyi, magyarországi és vajdasági szakemberek tartanak előadást.

Cseszák Balázs, kulturális szervező, Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság: „A célunk ezzel a képzéssel, hogy az óvónőknek gyakorlati tudást adjunk, illetve ötleteket, módszertant a kezükbe, hogy hogy tudják bevinni a komplex foglalkozásokat, a népművészeti elemeket a projekt-munkájukba. Illetve, hogy egy-egy napi rutint, hogy tudnak megbontani egy gyerekjátékkal, gyerekdallal, hangszerrel, illetve valami kézműves foglalkozással.”

A megnyitón Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy készül az MNT oktatási stratégiája.

„Abból a szempontból emelném ki ennek a képzésnek a fontosságát, hogy a magyar népi elemek, úgy a tánc, úgy az ének, úgy a hangszeres kultúra beemelődhet az oktatásba. Itt átfedés van az oktatás és a kultúra között. Ez egy nagyon hasznos dolog lehet.”

Fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korukban megismerjék a népdalokat, a néptáncot, a hagyományaikat. Abból a későbbi iskoláztatásuk és életük folyamán csak hasznuk lehet.

Horváth Éva, óvodapedagógus: „Nagy szükség van ilyen továbbképzésekre, hogy az összes óvodapedagógus megismerkedhessen a népi hangszerekkel, a népdalokkal, a néptánccal, játékokkal. Mert mindegy, hogy óvodában dolgozik a kolléganő, az óvodapedagógus, vagy bölcsődében, tehát soha nem lehet elég korán elkezdeni.”

Az Útravaló óvodapedagógus továbbképzés harmadik részét tavaszra tervezik megtartani, a témája pedig a kézműves mesterségek lesznek.

Óbecse
akkreditált
továbbképzés
óvodapedagógus
MNT
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Hagyományok Háza Hálózat
Cseszák Balázs
Sárközi István

Most

16:31

Elhagyja mozgalmát Branimir Nestorović

A covid-szakértő tüdőgyógyászból lett politikus a Mi, a nép hangja nevű lista vezetőjeként indult és okozott hatalmas meglepetést a decemberi választásokon. Köztársasági szinten 13, Belgrádban 6 képviselői helyet szereztek.
14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.